úterý 17. ledna 2012

2012 - I will survive!


Toto meme je z dílny Mish@. Pokud se chcete zapojit, stačí se zapsat ZDE.

Pravidla najdete též na jejím blogu. Jde vlastně o to vybrat si knihy s tématikou konce světa či něco podobného. Od 1 do 10 knih. Čím více knih s touto tématikou přečtete, tím větší šanci máte přežít.

Po přečtení knihy odpovíte na otázku Co vás kniha naučila?

1. Paul Hoffman - Levá ruka boží
A co mne tato kniha naučila? Apokalypsa je zde zmíněna až ke konci, jedním hrdinou, vlastně tak nějak z božského pohledu. Najdeme zde poučení nad tím, jak krutí mohou lidé být sami k sobě a jak využívají ikonu Boha k tomu, aby uskutečnili své plány.

2 Suzanne Collins - Hunger games: Síla vzdoru
Děj této knihy se odehrává v posapokalyptické společnosti v Severní Americe. Prakticky tu ale vidíme neustálou hrozbu jaderné zbraně a boj mezi lidmi, kterým by se dokázali vyhladit. Co mne kniha naučila? Lidská krutost nezná meze a touha po tom ochránit sám sebe je často silnější než láska či přátelství.

3. Veronica Roth - Divergence
Apokalypsa je znázorněna v dystopickém žánru této knihy. Dystopie by mohla skončit katastrofou - lidstvo je na pokraji smrti. Co mne kniha naučila? Že člověk nemůže být buď takový, či makový. Každý v sobě máme něco z pěti frakcí a jsme divergentní.

4. Patrick Ness - Hlas nože
Typická dystopie. Svět je v rozkladu, prohnilý, plný nemoci. Hrozí válka, která by mohla zničit planetu. Ness zde dává hezký příklad toho, co by se nám jednou z přelidnění mohlo stát.

5. Patrick Ness - Temný ráj
Pokračujeme s Nessovým světem, který má stále více a více namále. A konec? Měla jsem v tu chvíli pocit, že je konec světa. Co nás kniha naučila? No, že přátelství v ošemetných chvílích jsou klíčová a zrada přichází z nejnečekanějších míst.

6. Veronica Rossi - Pod nekonečnou oblohou
Bouřky a výboje jsou pořád horší a horší. Přežije země tuhle úrodu? Poučení z knihy? Láska se nejčastěji rodí z nepřátelství.

7. Megan Crewe - Tak padne náš svět
I když je infekce pouze na jednom odlehlém ostrově, je vyhlášena karanténa. Nemoc zabíjí bez výjimky. Poučení? Nepodceňovat nemoci.

8. Marrisa Meyer - Cinder
V téhle knize konec necítíme tolik, jako jinde, ale je tu také nebezpečná nemoc, která pomalu ale jistě mýtí lidstvo. Poučení? Otroctví zřejmě ještě nevymřelo.

9. Taheref Mafi - Shatter me
Svět zničený lidskou existencí. Oblaka mají špatnou barvu. Zde vidíme důsledky, jaké má lidská činnost na přírodu a její ničení.

10. S. Westerfeld - Oškliví

Původní civilizace je již vymýcena a lidé jsou nuceni žít v nových podmínkách. Míří snad ke krachu? Zde je krásně vidět, jakou moc má jednotlivec a média. A strach.

Žádné komentáře :

Okomentovat