pondělí 9. dubna 2012

Recenze - Mandaly od A do Z

http://www.vasedeti.cz/wp-content/uploads/2012/03/Mandaly-od-A-do-Z.jpgAnotace:

Barevné ornamentální obrazce zvané mandaly provázejí lidstvo už od dávnověku a představují harmonické spojení „nebes“ se zemí. Neslouží ale jen k okrase, nýbrž i k posílení různých oblastí života, k meditaci, očištění…

Tato rozměrem malá, ale obsahem rozsáhlá knížka vás seznámí nejen s historií těchto mocných obrazců, ale naučí vás s nimi také pracovat a samozřejmě různé typy mandal rovněž vytvářet. K tomu, abyste je mohli k svému prospěchu využívat, nemusíte být buddhistickými mnichy v klášteře – jejich očistná a podpůrná síla působí vždycky a všude a přispívá k ozdravení a harmonizaci osobnosti.






http://www.isisart.cz/uploads/posts/2008-04/1209412254_upravenjj-mandaly_0011.jpg 
Pocit po dočtení: Krásné, ta energie z toho jen srší.

Proč jsem si knihu vybrala

Duchovní tématiku knih miluji. Ve škole jsme nedávno zkoušeli malovat mandaly a světe div se, slyšela jsem o nich už před tím. Jakmile jsem je v sortimentu Metafory objevila, prostě jsem je musela mít.

Něco málo k obálce

Jelikož se jedná spíše o naučnou knihu, nemůžu obálku moc posuzovat vzhledem k normální beletrii. Svůj účel ale splnila, jsou na ní pěkné a pozitivní obrázky, které se k mandalkám hodí. Za mne tedy rozhodně plus.

Hodnocení

http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/0/408/408123_4d1d1c71b26b1b05ae4487923b930862/images/57.jpgTakže, už předem se omlouvám, pokud by recenze byla divná :D Odbornou knihu recenzuji poprvé, a proto to také tak bude vypadat. Už z názvu vyplývá, že kniha se celá věnuje mandalám. A to velmi hluboce. 

Celá kniha je rozdělena do několika částí. Začíná úvodním pojednáním o mandalách, kde se vzaly, vznikly, o kruzích všeobecně a tak podobně. Následuje několik příkladů slavných mandal, které lidi stále uchvacují. Dále máme využití mandal, jak je správně využívat a co všechno bychom s nimi mohli "léčit". 

http://www.artbos.cz/Fotografie/Zbozi/Original/cesta%20do%20nitra.jpgSamostatnou část tvoří Mandaly v různých duchovních tradicích, kde se můžeme setkat s různými druhy mandal a použitím v různých duchovních věcech. Nakonec v poslední části - Vytvořte si své vlastní mandaly, máme praktické rady na to, jak si stvořit vlastní mandalu. To, co nás nejvíce překvapí, je pracovní příloha, ve které najdeme přes 70 mandal, které si můžeme vybarvit dle vlastní libosti. Obrázky jsou lehce kopírovatelné, tudíž se nemusíte bát, že byste si danou mandalu nemohli vybarvit vícekrát než jednou. A pokud se v názvosloví, které se zde používá nevyznáte, poslouží vám Slovníček pojmů.

Jelikož se mandaly všeobecně používají k léčbě, například na psychiatrii, je myslím dobré si tuto knihu pořídit. Mandaly jsem malovala už několikrát a musím říct, že se při nich člověk suprově odreaguje. Na barvičkách krásně vidíte, co vám chybí, či jestli se trápíte. Řekla bych, že to je něco jako odraz duše v barvičkách. 
Kniha je opravdu obsáhlá, najdeme zde zhruba 300 stran textu a následně velké množství mandalek. Čtení doplňují krásné barevné ilustrace, které vytvářejí přátelskou atmosféru. Pro úplné neznalce je tato kniha tím pravým, název skutečně mluví za vše.

http://www.vasedeti.cz/wp-content/uploads/2012/03/Email21.jpg

Pokud bych měla mluvit za sebe, kniha mne úžasně obohatila a rozhodně jí doporučuji. Mandaly skvěle pomáhají proti stresu. Takže neváhejte, popadněte pastelky a vzhůru do malování!

Celkové hodnocení:   90 %




Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku!

Zdroje:
Obálka
Anotace
Obrázky 

Žádné komentáře :

Okomentovat