čtvrtek 20. září 2012

Recenze - The Brightest Kind of Darkness (CZ)

Brightest Kind of Darkness (Brightest Kind of Darkness, #1)Anotace:


Nara Collins je průměrná šestnáctiletá holka. S jedinou výjimkou: Každou noc sní o tom, co se stane následující den. Vzhledem k nehodě, která se jí stala v minulosti, se Nara vyhýbá používání tohoto zvláštního daru, aby změnila osud... ale pouze do doby, než se jí o budoucnosti, kterou nemůže ignorovat.

Poté, co Nara zabrání výbuchu bomby na Blue Ridg Hugh, její schopnost vidět budoucnost začne mizet, i přesto že lidi ve škole se začínají zraňovat v neobvykle velkém počtu.

Nara se potýká se svými mizejícími schopnostmi a potřebou ochraňovat ostatní. Náhle ale potkává Ethana Harrise, tajemného outsidera, který jí rozumí lépe než kdokoliv jiný. Ethan a Nara si vytvoří silné pouto, ale jak jejich vztah roste, sílí i Nařiny otázky o jeho temné minulosti.


Proč jsem si knihu vybrala

Díky jejímu tématu. Boj člověk vs. osud mi naprosto vyhovuje, a tak jsem chmátla po příležitosti si knihu přečíst. I angličtina nevypada vůbec těžce, a tak jsem se do ní tedy nedočkavě pustila. A udělala jsem dobře.

Něco málo k obálkám

Máme pouze jednu obálku, jelikož se jedná celkem o novinku a k nějakým dalším překladům zatím nedošlo. I přesto je ale obálka doopravdy pěkná. Zaujala mě. Slečna v šatech hezky kontrastuje s okolím a havrani jsou pěkné zpestření.

Hodnocení

Tumblr_mad9wvicpj1rbptdko1_500_large
 Inara Collinsová je obyčejná šestnáctiletá holka, pouze s malým tajemstvím. Už od svého dětství se jí každý den zdají podivné sny. Vidí to, co se stane následující den. Chápe své sny jako svoji součást a nijak se do nich nesnaží zasahovat - jednou to udělala a mělo to katastrofální následky. Osud je totiž neoblomný. Nara je celkem oblíbená - díky svým snům se nemusí učit na testy a je hvězdnou brankářkou ve školním fotbalovém mužstvu. Jednoho dne se ale všechno změní - po děsivém snu o výbuchu na střední škole se Nara rozhodne osud změnit - a zavolá anonymně na policii. 

Bomba se ve škole opravdu objeví a Nara tak zachrání život několika lidem, kteří by v blízkosti bomby stály. Mezi nimi je i Nařina nejlepší kamarádka Laney. Nara je sama se sebou spokojená a doufá, že vše bude při starém. To se ale krutě myslí. Po incidentu s bombou začínají Nařiny sny mizet. A ona je z toho samozřejmě zoufalá. Beznadějnou situaci zlepšuje osamělý chlapec Ethan, který k nim na školu právě přistoupil kvůli rvačce na předešlé škole. I když se od něj ostatní drží dál, Nara tuší, že mezi ní a Ethanem je jakési zvláštní pouto. Zjišťuje, že právě Ethan by mohl být klíčem k vyřešení toho, proč jí zmizely její věštecké sny. Naru však čekají i další záívažnější problémy. Její matka se konečně vzpamatovala z rozchodu s Nařiným otcem, který je opustil a snaží se žít normální život. Nara však zjišťuje, že se otec snaží sebevíc, aby se s ní a její matkou spojil znovu přes svou sestru, Nařinu tetu, která jako jediná ví o dívčině schopnosti předvídat budoucnost. Lainey se zase dala do kupy s klukem a pomalu na Naru nemá čas. Dívce tak nezbývá nic jiného než věřit Ethanovi. 

Měla by si dát ale pozor - stíny se vracejí a mají jediný cíl - ji. Stále se zvětšující se počet nečekaných nehod, které se kolem Nary stávají, nejsou vůbec normální. Je jediná odpověď - Osud se snaží srovnat s Narou skóre a oplatit jí její opovážlivost. Dívka tak bude muset sebrat všechnu odvahu a po boku s Ethanem se samotnému Osudu postavit čelem.

Tumblr_m6cuqjovng1rz4573o1_500_large
Samotná zápletka příběhu byla skvěle vymyšlená a dávám Patrice body k dobru. O tématice osudu, který jde po někom, jsem ještě moc neslyšela. Jedná se sice o YA knihu, ale to vůbec nevadí. Knihu jsem četla v angličtině, a tak bylo místy trochu obtížné pochopit děj - zvláště pak v částech, kde byla Nara ve snech. Jinak ale byla zápletka skvělá, četla se poměrně rychle. I přes akci bych jí zařadila spíš mezi oddychovější četbu - najdeme tu romantické scény mezi Ethanem i Narou, ale i akční scény, kdy Nara bojuje o holý život. 

Pokud jde o postavy, tak jsem si hlavní hrdinku celkem oblíbila. Sice jsem s ní místy nesouhlasila, ale to vůbec nevadí. Dojalo mne její ochranitelské chování vůči matce - byla schopná kvůli ní riskovat i nepřízeň osudu. Oproti tomu jsem moc nepochopila Ethana, i když to rozhodně nebyl špatný charakter. Trochu na něm zapracovat a bude z něj vynikající charakter. Vedlejší postavy jsem pak moc ani nevnímala, trošku zanikly mezi scénami Nara/Ethan (možná kromě Lainey, ta tam byla celkem dost). 

Brightest kind of Darkness rozhodně patří ke knihám, které stojí za to si přečíst. Pokud nestojíte o nějaký náročný příběh a máte rádi nadpřirozeno a romantiku, pak je tahle kniha pro vás. Žádná těžká angličtina tu nebyla, takže se hodí i pro ty, kteří anglicky moc nečtou. Kniha je prvním dílem a navazuje na ní nedávno vydaný Lucid.

Celkové hodnocení:  85 % 

Děkuji P.T.Michelle v rámci Blog tour za poskytnutí recenzního e-booku.

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat