pátek 28. září 2012

Recenze - Nářek

Narek (Maggie Stiefvaterova) [CZ] obalAnotace:

O šestnáctiletou Deirdre Monaghanovou jsou v životě důležité jen dvě věci: její harfa a nejlepší kamarád James. Pak se ale zúčastní zcela obyčejné hudební soutěže, jakých absolvovala už desítky, a náhle se kolem ní začnou dít zvláštní věci. V trávě roste příliš čtyřlístků a všude se objevují záhadní krásní cizinci, které často nikdo kromě ní ani nevidí. Zdá se, že bytosti, které dosud znala jen z pohádek, jsou skutečné a ona má s nimi něco společného… Jenže ne všechny pohádky mají šťastný konec.

Proč jsem si knihu vybrala

Jestli jste si už dříve všimli, nemám tuhle autorku moc ráda. Meggie píše svým vlastním stylem, kterému příliš nerozumím. Jakmile jsem se ale dověděla, že od ní vychází další kniha, tentokrát vílí, prostě jsem ji musela přečíst. Logika, že?


Něco málo k obálkám

Lament: The Faerie Queen's Deception (Books of Faerie, #1) Lament (Books of Faerie, #1) 

Když jsem poprvý uviděla naši obálku, moje myšlenky směřovaly okamžitě k dětské četbě. A kdo by se divil. Nářek doopravdy vypadá jako nějaká podivná kniha pro děti. Anglická obálka je předlohou pro tu naši a rozhodně nevypadá zas tak špatně.  Rudej Lament je krásnej - klícka s holubičkou vypadá dobře.


Máme tu asi jakousi starší verzi obálky. No, ta vlevo vypadá fakt zvláštně. Děsivě. Ta asi německá je jakýmsi způsobem docela fascinující. Tedy pro mě.
Whisper (Books of Faerie, #1)  Heartbeat: een verboden liefde 
Italská obálka s názvem Whisper se mi líbí. Modelka vypadá zajímavě. Jen bych změnila pozadí kdytky. Holandský Heartbeat mi dost učaroval. Jednoduché, čtyřlístek a nic víc. Možná bych jen změnila font.
Lament. Intryga Królowej Elfów (Books of Faerie, #1)
 
Polská obálka mě celkem taky zaujala. Ne že by se mi modelka líbila, ale obálka působí moc hezky jako celek.

Hodnocení

406189_3473016591134_318238087_n_large
 Deirdre Monaghanová patřila vždy mezi podivíny. Nezajímalo jí nic jiného než její harfa a hudba. Už od mala byla k hudbě vedena a prakticky jí také žije. Vystoupení a soutěže - nic nového pod sluncem. Klasická rutina - nervozita, vyzvracet se, zahrát a okouzlit publikum. Jediná další věc, kterou Dei má, je její nejlepší kamarád James, který hraje na dudy. Na poslední chvíli ale Dei potká tajemného chlapce, který se představí jako Luke Dillon. Po jejich společném duetu se Dei rozhodne vystoupit s ním i před porotou. A kdo získává cenu? Překvapivě Dei a Luke. Vůbec nevadí, že ho nikdy předtím v životě neviděla...

Po setkání s Lukem se ale svět zblázní - Dei všude nachází čtyřlístky a vídá podivné tvory. Jak brzy zjišťuje, ocitla se přímo uprostřed řádění víl, které po ní kdovíproč pátrají a touží se jí zmocnit. Nebýt toho, že víly nejsou tak milé jako Zvonilka - tyhle víly jsou ztělesněním krutosti a záludnosti. Dei se dovídá šokující tajemství o své rodině a pomalu přestává věřit lidem okolo sebe - vše je totiž jena velká lež. Nepomůže tomu ani sílící náklonnost k Lukovi, který jí situaci také moc nezlehčuje. Deirdre se dovídá, že je výjimečná  - což pro ni znamená jediné - nebezpečí. Přidejte k tomu nejlepšího kamaráda, který je do vás zamilovaný, a máte o starost postaráno.

Tumblr_lxckqg4twa1qc88ico1_500_large Nářek je typickou knihou pro tuto autorku. Objevuje se tu její styl psaní - lehký dumavý příběh s jednoduchou zápletkou a dějem soustředěným spíše na pocity hlavní hrdinky. Celý příběh mi připadal celkem pohádkový - i když něteré scény samozřejmě hodně kopírovaly realitu. Ale je to Stiefvaterová. Abych řekla pravdu, tak se mi celá kniha četla o něco lépe než Vlci z Mercy Falls, ale vílí tématika mne skoro vůbec nezaujala. Místy mi přišlo, že se jedná doopravdy spíše o pohádku než o něco tvrdšího. Některé myšlenky mi přišly trochu na hlavu, což ale neznamená, že kniha byla špatná. Četla se svižně a rychle to ubíhalo. To je ale asi tak všechno.

Pokud jde o postavy, tak ani popravdě nevím, co o nich psát. Deirdre byla celkem fajn, i když osobně nejsem žádným fanouškem hudebníků a celá ta lyrická společnost okolo víl mne uspávala. Luke? Nějak jsem si ho jako zabijáka představit neuměla. Škoda, mohlo to být zajímavější. Zbytek postav jsem nějak ani nevnímala. Stiefvaterová není můj šálek kávy.

Zmínila bych ale texty písní, které se v knize objevovaly a krásně jí oživovaly. To je velké plus. Pokud jste tedy fanoušky Meggie a máte rádi její lehký, emoční styl psaní, tak hrrr do toho. Nářek je prvním dílem této série. Tato kniha je také skvělá pro milovníky hudby a hudebních nástrojů.

Celkové hodnocení:  72,5 %

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Kniha mě celkem zaujala. Alespoň už vím proč si ji kupovat. :D

    OdpovědětVymazat