pondělí 8. října 2012

Recenze - Závist


Závist
Anotace:

Román o prázdné rakvi - Vražda je tak sprosté slovo...

Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá.

Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?

Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit... a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli.

Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.



Proč jsem si knihu vybrala

Může za to Anglie. Knihu jsem viděla na letišti těsně před odletem. Fascinoval mě formát knihy i strašidelná obálka. Slibovala jsem si, že si knihu pořídím ihned po tom, co vyjde. A tak se ke mně Závist dostala...

Trailer:


Něco málo k obálkám

Právě obálka mne donutila po knize lačnit jako slepej po očích. Zaujala mne celková surovost celého obrázku - jedovatě zelená ve spojení s vanou a mrtvolou vám vyrazí dech. Ta obálka žije vlastním životem. Takhle nějak bych si představovala hororovou obálku.

Hodnocení

Tumblr_maie080bfi1qis9hro1_500_large
Deprimovaná. Zrazená. Nepochopená. Katelyn mohla mít celkem pěkný život - nebýt jedné noci, která změnila její život. Zemřela. Nikdo v celém městě pořádně neví, co se stalo. Byla to vražda nebo sebevražda? Vše směřuje k tomu druhému, ač si to nikdo není ochoten přiznat. Jeden večer byla ještě živá, ráno už její mrtvé tělo plave v starobylé vaně a následně je převezeno na pitvu. Celým městem se šíří strach - co se tak mladičké dívce mohlo stát, aby si vzala život?

Dvojčata Taylor a Hayley Ryanovi o tom vědí své. Jejich otec je vyhledávaným spisovatelem detektivek, a tak mají děvčata už odmala trochu praxi pokud jde o řešení záhad. A přispěla k tomu i ta nehoda... Jako malé vyvázly děvčata ještě spolu s Katelyn z děsivé autonehody, která se stala na nedalekém mostě. Od té doby na ně celé město pohlíží jinak - už od mala byly dívky zvláštní a dorozumívaly se vlastním jazykem. Také byly sledovány, jelikož byly předčasně vyspělé. Ze sledování však sešlo - kvůli děsivému tajemství, které dvojčata ukrývají. 

Smrt spolužačky je zavede na stopu tajemství, které by mohlo otřást samotným městem. Je jen na dívkách, zda se jim podaří smrt své spolužačky rozluštit nebo zůstanou jen stát a přihlížet. To by ale nebyla dvojčata Ryanova, aby něco nevymyslela.

Favim.com-545671_largePrvní, co vás na knize zaujme, je větší formát celého harbacku. Autor střídá pohled z minulosti a přítomnosti, což někoho může mírně zmást. Pokud jde o samotnou dějovou linku, tak si myslím, že děj byl vymyšlen skvěle a má co nabídnout. Sám autor zmiňuje, že příběh je založen na pravdivé události, která se stala. Ukazuje také temnou stránku internetové šikany, která může mít zničující důsledky. Asi jsem měla příliš velká očekávání, ale v důsledku mne kniha spíše zklamala, i když to nebylo samotným příběhem, ale spíše grafickou úpravou. Díky většímu formátu jsem doufala v to, že písmo bude větší. To sice bylo, ale nepřekousla jsem to, že písmo dosahovalo až k hornímu okraji, z čehož mě po pár stránkách bolely oči. Prokousat se dějem bylo nad moje síly, jelikož se celkem táhl a moc neubíhal. To vynahrazuje ale nápad příběhu, který byl promyšlený. Dalším aspektem, který mě překvapil, byl právě onen hororový nádech. Čekala jsem nějaké belké boom, děsivé vraždy, mrtvoly a krev. Prostě něco, z čeho se vám budou ježit chloupky na těle. Osobně jsem se ale u knihy vůbec nebála a jen zírala. Vraždy se mnou nijak nehnuly a pokud jde o mrtvé a jejich popis... Slabota. Za to ale nemůže autor, nýbrž já sama. Po těch krvárnách od Shana už mám svoje měřítko holt jinde.

Y_largePak tu máme charaktery. U těch se musím pozastavit - autor se rozhodně nerozpakoval a psal přímo od srdce. Obě dvojčata jsou skvěle vykresleny - každá je jiná a přesto si skvěle rozumí. Charakterová rozmanitost knihu trochu prosvětluje a podivné schopnosti dvojčat jsou jedině k dobru. Nejvíce se mi líbil rozervaný charakter Katelyn, která toho v přítomnosti bohužel už moc nenapovídala. Leda by se z ní stal zombie :D

Jak tedy Závist nakonec zhodnotit? Po přečtení Závisti jsem měla hodně rozporuplné pocity a mám je i nyní. Rozhodně je to kniha s poselstvím, kterou stojí za to si přečíst, abyste si udělali vlastní názor. Já jí spíše beru jako dobrodružnou knihu s dobrým potenciálem, kterému by však slušelo o něco více morbidity a sadomasochismu. 

Celkové hodnocení:  70 %

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky 

Žádné komentáře :

Okomentovat