sobota 10. listopadu 2012

Recenze - Volání netvora

Volání netvoraAnotace:

Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám.

Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. A překvapivě si chce... povídat! Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí. Dokáže to Conor?


Volání netvora je moudrá, temně zábavná, napínavá a docela strašidelná knížka, která vypráví příběh o moci přátelství a rodiny a velké odvaze postavit se čelem ke svým nejhorším nočním můrám. Slyšíte? Netvor volá...

Příběh napsal Patrick Ness, autor dystopické trilogie CHAOS, podle námětu Siobhan Dowdové, která ji už sama napsat nestačila.
Knížka je plně ilustrována nádherně poetickými obrázky britského výtvarníka Jima Kaye a vychází v 16 zemích světa.

Proč jsem si knihu vybrala

Je to Patrick Ness! Po Triologii Chaos jsem s touhle knihou ani chvilku neváhala a zařekla se, že si jí prostě musím přečíst! A dobře jsem udělala..

Trailer:


Něco málo k obálkám

Sieben Minuten nach Mitternacht A Monster Calls 
  
Převzali jsme originální obálku, juch! Je na ní jedna z kreseb, které v podobném duchu pokračují i v celé knize. Dle mého názoru jde o celkem originální obálku, která čtenáře okamžitě zaujme. Pokud jde o ostatní obálky, pak si rozhodně nemůžeme na co stěžovat. Vyvedly se!

Hodnocení

Tumblr_mcm87em3sv1ryeszbo1_500_large
Hlavním hrdinou knihy je neobvykle třináctiletý Conor, který žije jen s matkou. Otec je opustil kvůli nové ženě a s babičkou Conor moc nevychází. Chlapec, snažící se vypořádat se všemi problémy, se jedné noci probudí přesně v 12:07 - díky hlasu, který ho zvenčí volá. Conor vstane a následuje jej - jaké překvapení, když zjistí, že jde o gigantický tis, který se snaží upoutat chlapcovu pozornost a zastrašit ho. Chlapec se ale nebojí a začne si s tisem - Netvorem, jak mu říká, povídat. Conor je zdrcen nemocí maminky, která se stále zhoršuje. Ani ve škole to nemá lehké - místní tyrani si na něm vybíjejí svůj vztek. Díky Netvorovi se Conor doví mnohé o lidské povaze a na konci jeho příběhů se bude muset postavit vlastnímu já - pokud to dokáže...

Volání netvora je jedinečnou knihou, která vás hluboce zasáhne. I když je ve většině knihoven a knihkupectví brána jako kniha pro menší děti, nijak s tímto nesouhlasím. Patrick Ness už u Chaosu ukázal, že se s psaním a postavami nijak nepáře, což ukazuje i v Netvorovi. Jeho styl je prostě neocenitelný a díky slovíčkaření a zajímavé zápletce se vám dostane hluboce pod kůži. Dokáže snad jen tak nějaká kniha vyvolat slzy a pocit zlomeného srdce? Celý příběh je citlivý, zabývající se závažnými problémy v dnešní společnosti a otázkou samotného strachu a lidského bytí. Čte se tak dobře právě díky tomu, že se do Conora můžete tak lehce vcítit - jeho situace se v dnešní době stává více a více lidem. Patrick Ness nám ukazuje i svou jemnější stránku než jen drsnou dystopii a v příběhu malého chlapce se ukazuje jeho tvůrčí talent.

Conor je sympatická postava - díky důvodům výše. Jeho osud je rozhodně nezáviděníhodný a skoro každý z nás by se se svým osudem asi snažil vyrovnat jako on. Vidíme zde, že lidská duše je vcelku křehká a zvláště v období začínající puberty může být příval problémů spíše přítěží, která ovlivní další lidský vývoj.

579136_291845897594522_1325515867_n_largePříběh doplňují osobité kresby, které ve vás podnítí představivost a přenesou vás přímo do příběhu. Za ně určitě palec nahoru!

Volání netvora doporučuji každému - je to kniha, kterou by si měl každý alespoň jednou přečíst. Její drtivá a depresivní atmosféra vás dokonale smete z povrchu zemského a zanechá ve vás spoušť. Pokud si chcete pobrečet u citlivé a neuvěřitelné zápletky, pak volte právě Netvora. Patrick Ness si pozornost určitě zaslouží.

Celkové hodnocení:  95 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Tuhle knížku sem si původně přečíst nechtěla, ale po tvé recenzi jsem na ni docela dost navnazená :)

    OdpovědětVymazat
  2. Volání netvora jsem nedávno držela v rukou v knihovně a váhala, jestli si ho půjčit nebo ne. Nevzala jsem ho:D Ale po tvé recenzi se pro něj někdy určitě vrátím :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, super! :) Mě ta kniha lákala už docela dávno hlavně kvůli ilustraci!!! :) Nádherná... A teď je plus i to, že je to od Patricka, mám teda za sebou jen Hlas nože, ale i tak :) Rozhodně ji musím mít!!!!!!

    OdpovědětVymazat