neděle 10. března 2013

Recenze - Rozpolcení

Rozpolcení (Svět Tryllů, #2)Anotace

Obětuje Wendy pravou lásku pro záchranu přátel?

Když Wendy Everlyová objeví pravdu o svém původu, dojde jí, že její život už nikdy nebude takový jako předtím. Stále však přicházejí nová a nová překvapení.

Dozvídá se, že její spojení s Vittrou je velice úzké, užší než si kdy dokázala představit, a že Vittra se nezastaví před ničím, aby ji získala na svou stranu. Pokud Wendy dokáže ovládnout své schopnosti a pokud se provdá za stejně mocného Trylla, jako je ona sama, bude mít moc ochránit Trylly před válkou s Vittrou. To pro ni však znamená, že se musí navždy vzdát Finna, svého milovaného ochránce, a že musí zapomenout i na Lokiho, okouzlujícího markýze z Vittry.

Je rozpolcená mezi svými vlastními touhami a potřebami lidu, mezi láskou a povinností. Wendy se musí rozhodnout, kterou cestou se vydá. Pokud se rozhodne špatně, může ztratit vše a každého, na kom jí záleží, v obou jejích světech.



Proč jsem si knihu vybrala

Na svoji oblíbenou autorku nedám dopustit. Jakmile kniha vyšla i u nás, nemohla jsem si jí nechat prostě ujít. Svět Tryllů a Vittry si mne získal už v prvním díle, a tak Rozpolcení bylo samozřejmostí.

Trailer



Něco málo k obálkám

Torn (Trylle, #2)Torn (Trylle, #2) 

I obálky tohoto dílu jsou doslova pastvou pro oči. Ať už naše česká obálka, kterou jsme převzali z anglického originálu - krásná modrá a Wendy tvoří skvělý kontrast. Pokud jde o úplně originální obálku, tak ta se mi asi líbí úplně nejvíc - je taková... esenciální? Nevím, jak to popsat, ale je prostě skvělá. Dále je tu druhá verze anglického originálu, kterou mám mimochodem i doma. Pár a padající listí. Jelikož to byla první verze, kterou jsem měla doma, tak dávám jenom palec nahoru. V reálu je fakt nádherná.

Rastrzana (Trylle Trilogy, #2)ทริลล์ II ตอนเจ้าหญิงแห่งฟยอร์เอนิง (Trylle Trilogy#2) 

Pogratulume Srbům - nevím, co to na té obálce je. Ale vypadá to zajímavě... Thajsko celkem překvapilo - obálka je celkem fajn, i když by možná mohla mít jinší pozadí. Snaha tu ale byla.

Hodnocení

Wendy Everly se vrátila domů k svému hostovskému bratrovi Mattovi i s Rhysem, Mattovým pravým bratrem. Coby dědička tryllského trůnu toho měla Wendy dost - stopař Finn její lásku odmítl a distancoval se od ní, její matka s ní zachází jako s kusem hadru a situaci nezmění ani její noví přátelé Willa a Tove. Wendy si myslí, že je v bezpečí - až do chvíle, kdy jejich dům napadne Vittra a Wendy je odvlečena do Ondarike, sídla krále Vittry. Ve vězení se Wendy dozvídá šokující pravdu o svém původu a potkává okouzlujícího Lokiho, královu pravou ruku. Během dalších událostí se Wendy coby dědička celé říše dostává přímo do středu války, která hrozí mezi Föreningem a Vittrou. Mladá princezna se bude muset rozhodnout, zda zdá přednost královským povinnostem či zatratí svůj lid a vydá se za svým srdcem a láskou, která pomalu ale jistě vzkvétá v jejím srdíčku. Volba, která změní osud všech trolů... 

Rozpolcení je druhým dílem série o Tryllech od Amandy Hocking. Autorka nás už podruhé zavede do kouzelné říše trolů, kde proti sobě stojí dva mocné rody - Tryllové a Vittra. Autorčin styl psaní je velmi poutavý a rychle vás vtáhne do děje. Zápletka je rozhodně zajímavá a oproti prvnímu dílu najdete v knize o něco více akce a dovíte se více o tom, proč je mezi Vittrou a Trylly už staletí taková nevraživost. Na scéně se objevují nové postavy, které celý děj pěkně oživují a vdechnou vám tak do žil nový elán. Atmosféru dokresluje popis paláce jak v Ondarike, tak i ve Föreningu. Jako bonus najdete na konci knihy povídku - Jeden den třemi způsoby, který vám příblíží konec Rozpolcení a vy budete moci nahlédnout na jeden den z pohledu Finna, Lokiho a Tovea.

"A taky mám oči. Viděl jsem to melodrama mezi tebou a tím stopařem.. Fishem? Filtchem?"
"Finnem," opravila jsem ho suše.
"No jo, toho myslím." Loki došel ke dveřím a opřel se ramenem o veřeje. "Můžu ti dát jednu radu?"
"Beze všeho. Rady od zajatců mají tu největší váhu."

9939505_orig_large
Hlavní hrdinka Wendy je už od prvního setkání sympaťačka. Rozhodně si nehraje na žádnou dokonalou hrdinku - má svoje mouchy, je vzpurná, náladová a chová se jako člověk (i když je vlastně Tryll). Už od začátku se s ní tedy můžete velmi dobře ztotožnit. Oproti prvnímu dílu se Finn chová trochu jako pitomec - je sice hezké, že se snaží nedostat Wendy do potíží, ale na můj vkus se choval až moc upjatě. Velký prostor tu také dostávají vedlejší postavy z Dědičky - Matt, Willa a Rhys, což je rozhodně velkým přínosem. Více se také dovíme o Eloře a setkáme se s novou postavou - Lokim, která mne na celém příběhu zaujala nejvíce. Loki je pravý opak Finna - je drzý a je s ním legrace. Nesmím zapomenout ani na stopaře Duncana.

Celou tryllskou sérii bych doporučila všem milovníkům nadpřirozených bytostí a romantických příběhů. Amanda Hockingová ve svém příběhu představuje originální svět plný magie a trolů, kteří si jistě získají vaše srdce. Loki si získá vaše srdce.

Celkové hodnocení: 90 %

Děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. taky sem to cetla a hrozne se mi ta knizka libila.....je to jedna z mych oblibenych knizek:)))))

    OdpovědětVymazat