neděle 5. května 2013

Recenze - Nástroje temnoty

Nástroje temnoty (Crowther and Westerman, #1)Anotace

Nejmocnější rody skrývají ta nejděsivější tajemství.

Dlouho očekávaná řada prvotřídních historických příběhů z georgiánské Anglie s detektivy amatéry – madam Westermanovou a anatomem Crowtherem – konečně přichází!

Thornleigh Hall, sídlo sussexského hraběte, dominuje svému okolí. Jeho dědic je nezvěstný a rodina, kdysi plná života, nyní sestává z ochrnutého starce, přivdané bývalé tanečnice a alkoholem nasáklého druhorozeného syna. Moc rodu ovšem přetrvává.

Impulsivní Harriet Westermanová, majitelka sousedního sídla, najde na okraji svého pozemku tělo zavražděného muže, který má u sebe prsten s pečetí Thornleighů. Zločin volá po spravedlnosti. Harriet přiměje ke spolupráci samotářského a podivínského anatoma Gabriela Crowthera.

Ve stejný den je ve svém londýnském obchodě s hudebninami zavražděn Alexander Adams, vdovec a otec dvou malých dětí. Po jeho smrti se příběh vrací zpátky do Sussexu a odhaluje hluboké tajemství, které už jednu rodinu zničilo a nyní ohrožuje i mnohé další.




Proč jsem si knihu vybrala

Zaujala mne starobylá obálka, která slibovala tejmnou atmosféru historické detektivky. Částečně za to mohla i anotace. Sice nejsem velkým příznivcem detektivek, ale nakonec jsem i já podlehla a knihu si obstarala. Má se zkoušet něco nového, ne? 

Něco málo k obálkám

Instruments of Darkness (Crowther and Westerman, #1)Instruments of Darkness (Crowther and Westerman, #1)

Chtěla bych pochválit nakladatelství Jota na výběr obálky. Doopravdy jsem si jí oblíbila - ta barva je prostě nádherná. V podobné barvě je oděna i originální obálka s bránou. Nádech úsvitu je skvělým zpestřením. Obálka vedle se k příběhu také hodí, i když bych možná dala pryč červené podbarvení názvu.

Instruments of Darkness (Crowther and Westerman, #1)Instruments of Darkness (Crowther and Westerman, #1)

Obálka audia je zajímavá, i když se mi nelíbí tolik, jako ty předchozí. Červená obálka se mi líbí ze všech nejméně, protože je poněkud nevýrazná a starobylá lampa se v pozadí ztrácí.

Hodnocení

Large
V Nástrojích temnoty se vydáme do georgiánské Anglie prozkoumat tajemství starobylích rodů s madam Westermanovou a anatomem Crowtherem, který se do Sussexu přistěhoval teprve nedávno. Na pozemku madam W. se nalezlo blíže neidentifikované tělo muže. Stopy směřují k Thornleigh Hall, domovu sussexského hraběte. Jaká tajemství skrývá tento starobylý anglický rod? Mimo tuto dějovou linku se podíváme do Londýna do obchodu s hudebninami, kde je zavražděn otec dvou dětí, Alexander Adams. Dokáží Westermanová a Crowther odhalit děsivé tajemství, které se skrývá pod rouškou nevinnosti?

Autorka Imogen Robertson umístila děj své knihy do georgiánské Anglie, což je dle mého názoru poměrně zajímavý krok, uvážíte-li, že většina knih podobného žánru se odehrává v současnosti. O historických detektivkách jsem nikdy dříve neslyšela a Nástroje temnoty byly mou první zkušeností s tímto žánrem. Autorčin styl psaní je zajímavý a zaujme - nevyhýbá se popisům, na druhou stranu ale nešetří ani nějakou tou akcí. Knihu si především užijí ti, kteří rádi spolu s hlavními hrdiny chtějí odhalit vraha. Musíte číst doopravdy pozorně, jinak vám spousta detailů unikne a bude těžší složit konečnou skládačku.

Udělal volnou levou rukou, co řekl, a pravačku s nožem vysunul před ni, několik palců od jejího hrdla. V ústech mu najednou vyschlo a jako by z náhle uviděl sám sebe, paní Westermanovou i toho mrtvého z velké výšky.

Velmi zajímavý je výběr hlavních hrdinů. Nejvíce jsem si oblíbila anatoma Crowthera, který je nejradši se svými mrtvými miláčky v pitevně. Na druhou stranu je ale velmi bystrý a logicky uvažuje. Skvělou volbou byla také madam Westermanová, která má dlouholeté zkušenosti z života na moři a hodlá je uplatňovat i v životě na venkově. Mimo tyto dvě hlavní postavy tu máme i další, například rodinu Alexandra Adamse v Londýně, či rodinu na Thornleigh Hallu. Postavy jsou velmi reálně vykresleny a člověk nemá problémy se s nimi ztotižnit a ochutnat tak atmosféru, která na venkovském panství panuje.

Nástroje temnoty jsou prvním dílem ze série Crowther a Westermanová, které u nás vycházejí u nakladatelství Jota. V tomto měsíci u nás vyjde i druhý díl Anatomie vraždy, anglicky pak již byly vydáni díly čtyři. Pokud hledáte tajemnou historickou detektivku, rozhodně bych vám tuto knihu doporučila.

Img_0451_largeCelkové hodnocení:  80 %

Děkuji knižnímu e-shopu Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku. 
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :