úterý 28. května 2013

Recenze - Barva kouzel

Barva kouzel (Úžasná Zeměplocha, #1)Anotace

Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s lakomým a naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na stovce malých nožiček, s draky, kteří existují pokud na ně opravdu věříte, a samozřejmě dojdete až na okraj této podivné planety.

Proč jsem si knihu vybrala

Barvu kouzel jsem už kdysi dávno četla. Celá série se mi velmi zalíbila, a tak jsem se do ní chtěla pustit znova, tentokrát v rámci mé čtecí challenge s Terry Pratchettem. Jak jinak začít? První díl je tím ideálním pro někoho, kdo si z celé série už moc nepamatuje.


 
Něco málo k obálkám

The Color of Magic (Discworld, #1)The Color of Magic (Discworld, #1) 

Naše obálky Zeměplochy jsou laděny do podobného fantasy stylu, takže se nemá moc smysl rozepisovat o kráse obálek. Jen tak bokem si jich pár ukážeme, pro porovnání. Na většině z nich najdeme Zavazadlo, které je jednou z hlavních postav prvního dílu zeměplošské ságy. Nejvíce podobné si je ale stále na naší obálce.

The Colour Of MagicKolor magii (Świat Dysku, #1) 

Hodnocení

Vítejte na Zeměploše, jednom z nejpodivnějších světů ve vesmíru. Disk tohoto světa nesou na zádech čtyři sloni, které Vesmírem nese vesmírná želva A'Tuin. Právě zde se odehrává tento příběh. Mladý Mrakoplaš, neschopný čaroděj, kterého vyhodili z Neviditelné Univerzity a kterému se v podvědomí usídlilo jedno z osmi nejmocnějších Zaklínadel, se stává průvodcem Dvoukvítka, prvního zeměplošského turisty z Agateánské říše. 

Pod pohrůžkou smrti musí Mrakoplaš svého zákazníka následovat kamkoliv, i kdyby to mělo být na samotný Okraj. Doslovně. V patách jim je impozantní Zavazadlo z Myslícího hruškovníku, které má poněkud podivné choutky. Jedno z nejbláznivějších dobrodružství, kde nebudou chybět hrdinové, draci ani Smrť, právě začíná.

Terry Pratchett patří mezi jedny z nejznámějších fantasy spisovatelů na světě. Právě z jeho pera vznikla série Úžasná Zeměplocha. Barva kouzel je prvním dílem této impozantní série. Autorův styl psaní je velmi čtivý, i když každému nemusí sednout. Pratchett vytvořil vlastní druh humoru, který ve svém díle hojně využívá. I přesto, že je Zeměplocha brána jako fantasy dílo, najdeme zde silné satirické prvky, které se odrážejí jak v zápletce, tak i ve volbě jmen. Velkým přínosem je i excelentní překlad, za který rozhodně smekám klobouk dolů. Barva kouzel patří mezi ty akčnější díla z celé série. Děj se odehrává na nepřeberném množství míst, z nichž za zmínku stojí hlavní město Ankh nebo Krull. 

"Měla jsem si hned uvědomit, že nemáš hůl a že tedy nejsi skutečný čaroděj."
"Ztratil jsem ji při požáru," lhal Mrakoplaš automaticky.
"Nemáš ani klobouk s kouzelnými znaky."
"Ten mi uletěl."
"Nemáš ani vlastního lára nebo zmoka."
"Umřel mi."

Oba hlavní hrdinové jsou velmi komičtí a postarají se o velké množství vtipných scén. Mrakoplaš je kapitola sama o sobě, proto se také stává jednou z mála postav, kterým je věnován více než jeden díl. Mrakoplaš je vlastně k ničemu, nebýt Velkého zaklínadla, které se mu usídlilo v podvědomí. Za zmínku ale stojí i schopnost přežít, kterou si během výpravy s Dvoukvítkem vypěstoval.

 Dvoukvítek je první zeměplošský turista, pocházející z Agateánské říše. Jeho věrným přítelem je Zavazadlo, které svého pána provází kamkoliv. Doslova. Pratchett nás seznamuje s velkým množstvím postav, jejichž jména budou nejspíš tvrdým oříškem. Jakmile se ale zorientujete, jste za vodou. Za zmínku stojí Smrť, který se knihou několikrát mihne či barbar Hrun, který se k Mrakoplašovi s Dvoukvítkem přidá. 
  
Barva kouzel je skvělým začátkem pro nastartování celé série. Knihu bych doporučila všem, kteří nepohrdnou fantasy se satirickými prvky. Milovníci akce si také přijdou na své, Zeměplocha má ale v první řadě hlavně pobavit. Na Barvu kouzel navazuje druhý díl Lehké fantastično. Barva kouzel byla mimojiné i zfilmována - zahrál si tu například oblíbený Jeremy Irons. 

Celkové hodnocení:  85 %




Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat