pondělí 26. srpna 2013

Recenze - Jiskra

Jiskra (Vesmírná pouť, #2)Anotace

Po zoufalém úniku z nepřátelské lodi se Waverly dostala zpět na domovské Empyreum... jenže domov už není takový, jaký býval. Musela na Novém obzoru nechat zajaté rodiče a z Kierana, kterého milovala, se mezitím stal přísný velitel, jenž obrátil celou posádku proti rebelu Sethovi. Je jasné, že se situace bude jen zhoršovat, dokud se jim nepodaří osvobodit rodiče – jenže jak? Než stihnou vymyslet plán, otřese Empyreem exploze a Seth s Waverly jsou označeni jako hlavní podezřelí. Dokážou najít skutečného pachatele, než je Kieran uvězní... nebo i hůř? Bude Waverly následovat své srdce, i když tím může ohrozit životy druhých? Každý krok je může přiblížit novému začátku – nebo náhlému konci.

Proč jsem si knihu vybrala

První díl se mi vážně líbil - bylo to něco jiného. Bylo to drsné, šokující a nepředvídatelné. Tak proč si nepřečíst druhý díl? Navíc ta obálka je přímo k sežrání a vážně mě zajímá, jaký osud potká Setha, Waverly a tupce Kierana.

Něco málo k obálkám

Spark (Sky Chasers, #2)Sternenfeuer. Vertraue niemandem (Sky Chasers, #2)Spark (Glow, #2)

Ze všech vydání se mi nejvíc líbí asi naše obálka. Oproti trochu divnému prvnímu dílu má Jiskra úžasně barevnou obálku, která je prostě ňuňu. Zbytek obálek se nese v podobném duchu, barvy jsou ale ponuré a tmavé, až trochu futuristické. 

Hodnocení

GalaxyKosmická loď Empyreum se konečně dostala pryč z nenáviděné mlhoviny. Posádka prořídla a na palubě vládne tvrdou rukou mladý Kieran, který se snaží ostatní děti držet v bezpečí. Panika by totiž mohla propuknout po tom nejmenším náznaku - osiřelé děti pořád doufají, že se jejich zajatí (či mrtví) rodiče vrátí z paluby sesterské lodi Nový obzor, který před nedávnem unesl dívky z Empyrea. 

Waverly je sice zpět doma - ale bez rodičů, což jí posádka lodi vyčítá. Bývalý kapitán Seth je za mřížemi a Kieranova moc pomalu stoupá. Uneseným rodičům pomalu dochází čas - navíc se zdá, že se na palubě Empyrea skrývá sabotér. Jak daleko jsou lidé schopni zajít jen proto, aby si udrželi svou moc?

Jiskra je druhým dílem z plánované vesmírné trilogie z pera Amy Kathleen Ryan. Děj se odehrává na poněkud netradičním místě - ve vesmíru. Oproti prvnímu dílu se obě lodi posunuly mimo mlhovinu, takže se čtenáři konečně naskytne pohled na nekonečný vesmír. Jiskra pokračuje v podobném duchu jako první díl - autorka se hodně zaměřuje na lidskou povahu a to, jak se lidé mění pod tíhou moci a zodpovědnosti. Zápletka je originální a místy i děsivá. Nechybí spousta akčních scén, které si čtenář náležitě užije. Díky netradičnímu prostředí a hrdinům (děti) se z Jiskry stává zajímavá vesmírná jednohubka. I romantické duše si přijdou na své - dějová stránka je ale pořád důležitější. 


"To u vás není nikdo dospělý, s kým bych mohla mluvit?" zeptala se nevinně.

"Ne, všechny jste zavraždili."

Prison in my mindDěj je vyprávěn z pohledu tří hlavních hrdinů. První z nich je Kieran, současný kapitán Empyrea. Kieran býval přítelem Waverly - narůstající moc, kterou cítí během kázání z něj ale dělá něco ne moc pěkného. Něco děsivého. Oproti tomu poznáváme druhou stránku Setha, který se v prvním díle prokázal jako velký surovec. Zjišťujeme, že to ale není úplná pravda a že i každý surovec má svou světlou stránku. 

Nakonec je tu Waverly, která o sobě neustále pochybuje a na které leží velká zodpovědnost. Mimo tyto tři hrdiny se celkem detailně seznamujeme i s ostatními dětskými členy posádky. Mihnou se tu i postavy z prvního dílu, které bydlí na Novém obzoru, například všemi obávaná Anne Matherová.

Celou sérii bych doporučila všem milovníkům netradičních a lehce mrazivých příběhů, kteří se nebojí zkusit něco trochu jiného. Jiskra je nadějným pokračováním vesmírné trilogie, ve které čtenář pronikne do nitra hlavních hrdinů a spolu s nimi se postaví jejich vnitřním démonům. Vypravíte se spolu s autorkou na nezapomenutelnou plavbu vesmírem? 

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Euromedia group za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Super recenze :) navnadila mě :). Jiskra mě sice až tolik nenadchla (dost mi to připomínalo sérii Beth Revisové), ale na druhý díl se teď těším:). Koho teda nesnáším je Kieran...

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se líbí všechny ostatní obálky víc než ta naše!! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já se na Jiskru docela těším, i když většina postav z jedničky mě hrozně štvala :D

    OdpovědětVymazat