pondělí 12. srpna 2013

Recenze - To nejlepší z nás

To nejlepší z násAnotace

Dawson Cole se už v dětství rozhodl, že nepůjde ve stopách svých předků – zločinců a kriminálníků, a v sedmnácti letech proto utekl z domova. Útočiště našel u ovdovělého podivína a automechanika Tucka Hostetlera. Rodina Amandy Collierové naopak patří v městečku Oriental k městské honoraci a na svou dceru klade jen ty nejvyšší nároky. Ona má však své představy o životě a nic nedbá toho, že chlapec, do kterého se zamiluje, je z opovrhované rodiny. Nepřízeň i nešťastná nehoda však mladé lásce nepřejí…

Když Tuck Hostetler umírá, jeho posledním přáním je, aby se Amanda a Dawson sešli na pohřbu – po pětadvaceti letech. Společné vzpomínky na chvíli sice vzbuzují zdání, že snad existuje nekonečná láska. Jenomže život je o poznání komplikovanější a někdy je nutné vzdát se toho nejcennějšího, co máme.



Proč jsem si knihu vybrala

Knihy od Sparkse mají hodně společného - většinou jde o dojemný příběh ze života, ve kterém nějakým způsobem figuruje láska. Na příběh Dawsona a Amandy mne nalákal už název samotné knihy - To nejlepší z nás. Anotace slibovala také zajímavou zápletku, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet další Sparksovku.

Něco málo k obálkám

The Best of MeMein Weg zu dir 

Dočkali jsme se u nás dokonce originální obálky, což je jen dobře. Hezky navodí atmosféru celého příběhu a skvěle ho vystihuje. Pokud jde o následující dva kousky, nemám prakticky žádné výtky - ke Sparksovkám se obálky hodí, tečka.

Il meglio di me Dla ciebie wszystko 

Dále tu máme italského zástupce s bezhlavou slečnou. Proč ne - knihu bych si klidně domů koupila. Poláci mají také moc pěknou obálku, i když bych jí spíš viděla na nějaké YA než na Sparksovce. Ale je vydařená, to rozhodně.

Hodnocení

Best Friends 4everDawson a Amanda se do sebe v sedmnácti letech zamilovali. On pochází z rodiny kriminálníků, jejichž stopy nechce následovat. Ona je dcerou z bohaté a vlivné rodiny. On uteče z domova a zabydlí se v autodílně Tucka Hostetlera. Ona ho zoufale miluje a doufá, že jejich láska vydrží i nepřízeň osudu. To se ale nestane, a tak se jejich cesty rozcházejí. Po 25 letech se Dawson vrací zpět do Orientalu, aby splnil poslední vůli Tucka a zúčastnil se pohřbu. Dawson potkává Amandu, která se za ty roky vdala a žila svůj život dál, bez něj. Dokáží bývalí milenci překonat touhu a lásku, která v nich s přílivem vzpomínek nebezpečně klíčí a vyrovnat se s démony, kteří je tolik let pronásledovali?

To nejlepší z nás je dalším románem z pera známého spisovatele Daniela Sparkse. Autor je známý především díky příběhům  z reálného života , většinou o párech, kterým nepřeje osud. Ani v této knize tomu není jinak. Děj je střídavě vyprávěn z pohledu několika hrdinů, nejčastěji Dawsona a Amandy, i když se přidávají i lidé z Dawsonovy či Amandiny rodiny či jejich přátel. Příběh rychle utíká díky poměrně krátkým kapitolám. Pokud jde o děj, tak tu mimo romantickou zápletku najdeme i chvíle plné akce, za což může Dawsonova rodina. To nejlepší z nás je sice trochu klišé, ale rozhodně se jedná o celkem silný příběh, který vás chytí za srdíčko. 

"Asi to nechápeš, ale já jsem ti dal ze sebe to nejlepší, a když jsi odjela, už nic nebylo jako dřív."


Dawson je velmi zajímavá postava, s kterou si autor hodně vyhrál. Dawson pochází z rodiny kriminálníků, sám ale nehodlá jít ve stopách příbuzných a snaží se žít spořádaný a vzorný život bez násilí. I přesto jej rodinná minulost dožene - v tu nejnevhodnější dobu. Dawson nikdy nepřestal Amandu milovat a i po 25  letech je ochotný si s ní začít. Oproti tomu se Amanda vdala a snažila se žít svůj život dál. Místy mi připadalo, že Amanda pouze fňuká a snaží se na sebe upoutat pozornost. Sice chápu, že smrt vlastní dcery a pár dalších věcí rozhodně nebylo nic jendoduchého, ale dalo se to zvládnout. Ne se z toho zhroutit. 

UntitledDawson dal Amandě to nejlepší ze sebe, Amanda bohužel jen brala a sama toho moc nedala. K srdci mi přirostl hlavně Tuck, který sice v půlce knihy nebyl, ale jeho činy mluvily za vše. Sparks si se svými postavami velmi pěkně vyhrál a přichystal jim velmi zajímavý a těžký život. 

To nejlepší z nás je rozhodně silný příběh o dvou lidech, kteří udělali špatné rozhodnutí a následky se s nimi táhnou dalších 25 let. Kniha zaujme především čtenáře, kteří milují romantické příběhy se silnými hrdiny a dojemným koncem. To nejlepší z nás je knihou, která vámi pohne. V jakém smyslu, to už musíte zjistit sami. 

Celkové hodnocení:  80 %

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Kniha vypadá zajímavě, pokukovala jsem po ní už dřív a teď jsi mě přesvědčila, že si ji musím pořídit. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj ráda bych tě pozvala na celoroční akci která se právě rozbíhá na mém blogu :) jmenuje se Maturanti spojme se! Koukni se na můj blog a jestli se ti bude líbit zapoj se :)

    www.zaprasenaknihovna.blogspot.com

    OdpovědětVymazat