středa 18. září 2013

Recenze - Darren Shan: Zkoušky smrti

Zkoušky smrtiAnotace

V pátém hororovém příběhu Darren Shan podstoupí na základě rozhodnutí upířích knížat pět zkoušek Prověření, jež nejsou lehká ani pro dospělé upíry. Selže-li při nich, bude odveden do Síně smrti...

Proč jsem si knihu vybrala

V rámci Darren Shan reading challenge jsem se rozhodla pro re-reading celé série, a tak samozřejmě došlo i na pátý díl Příběhů Darrena Shana. Zkoušky smrti bych si přečetla tak jako tak, protože už z minulosti vím, že příběh je hodně napínavý a dost mě bavil. 


Něco málo k obálkám

A jsme zpět u těch krásných shanovských obálek, na které se všichni určitě moc těšíte. Připravila jsem si pro vás výcuc těch nejlepších kousků.

Trials of Death (Cirque Du Freak, #5)Trials of Death (Cirque Du Freak, #5)

Nahoře se pokochojte obálkou starého paperbacku, kterou vlastním i já. Čuník v plamenech. Líbí se mi víc než novější hardbackové vydání (které uvidíte nejspíš níže). A jdeme na cizince. Copak tu máme? Chlapce v plamenech (a to to není ani Katniss) a podivnou lebečku.

Trials of Death (Cirque Du Freak, #5)Trials of Death: Ujian Maut (The Saga of Darren Shan, #5)

Reklama na horror? Rozhodně ta super maska nad tím. Chcete se zaživa usmažit? Přečtěte si Trials of Death. Obálka vpravo to dokazuje.

Darren Shan und die Prüfungen der FinsternisZkoušky smrti  (Příběhy Darrena Shana, #5)Skúšky smrti

Kreslený Darren se vrací a s ním i čarovný staříček, který vypadá jako Merlin. Že by Seba? A nakonec novější obálka hardbacku. No, nejhorší to není. A nezapomeňme na Slováky... Plamínek pěkně šlehá ze dveří...

Hodnocení

Darren Shan se pomalu seznamuje s upířími zvyklostmi v Upíří hoře. Ani pan Hroozley ho ale neuchrání před zrakem Knížat, která povolají Darrena ke zkouškám Prověření, která mají dokázat, že si své místo mezi upíry zaslouží. Zkoušek je pět a musí je projít všechny, jinak ho čekají ostré kůly v Síni smrti. Mladého poloupíra čekají dny tvrdého tréninku - nic ho však nemůže připravit na to, co ho čeká v aréně. Darren bude potřebovat jen jedno - notnou dávku upířího štěstí.

Zkoušky smrti jsou již pátým dílem ze série Příběhy o Darrenovi Shanovi z pera Darrena Shana. Autor opět využil krátké kapitoly, které mají rychlý spád a čtenář se od nich nemůže odtrhnout. Kniha je psána velmi jednoduchým jazykem, určeným spíše pro mladší čtenáře. Na své si ale přijdou i ti starší, kteří si rádi přečtou napínavý příběh o upírech. Zkoušky smrti jsou o poznání temnější než předchozí díly - hlavní hrdina se zde musí vypořádat s těžkými úkoly, jinak jej čeká smrt. Tento díl je plný akce a napětí - ani se nenadějete a jste na konci. Stejně jako u předchozích dílů se i zde vyplatí číst vše - bude se vám to hodit v dalších dílech.

Když jsem se rozhodoval, jestli do toho půjdu, pověděli mi, že pokud zkoušky složím, budu přijat mezi upíry. Jenomže mi to zapomněli říct něco dalšího, co jsem se dozvěděl až potom, když už bylo pozdě vycouvat: že když ve zkouškách zklamu - zabijí mě!

Darren Shan pomalu se začíná pomalu ale jistě měnit z malého kluka v mladého puberťáka, který už svému Mistrovi tolik neodmlouvá a dokonce občas myslí mozkem. Darren byl vržen do upířího světa po hlavě, a tak se s tím musí patřičně vyrovnat. Ve Zkouškách smrti sledujeme jeho další vývoj. Sice je občas stále otravný, ale je to snesitelnější než v předchozích dílech. Setkáváme se se starými známými z předchozích dílů - pan Hroozley, Kurda, Gavner, Seba a další... Velkou pozornost si zaslouží i lidička Harkat, na kterého se autor v tomto díle soustředí daleko více.

S každým dalším dílem je tato série lepší a lepší. Zkoušky smrti osobně pokládám za jeden z nejlepších dílů v celé sérii díky různorodým zkouškám a způsobu, jakým je hlavní hrdina absolvoval. Darren Shan umí pekelně překvapit, a právě to platí i u tohoto dílu - konec je jedno velké (a nemilé) překvapení.

Celkové hodnocení:  85 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat