sobota 19. října 2013

Recenze - Moře klidu

Moře kliduAnotace

Osamělý kluk. Citově křehká holka. A zázračná síla druhých šancí. 

Dva a půl roku. Tolik času uplynulo od té hrozné tragédie. Po ní už nic nebylo jako dřív. I z Nastyi Kashnikové zbyl jen stín holky, kterou byla před tím. Teď je rozhodnuta nechat temnou minulost za sebou a držet si všechny lidi pěkně daleko od těla. Tenhle úmysl jí ale vydrží jen do chvíle, kdy se potká s Joshem Bennettem. Je osamělý stejně jako ona. A neuvěřitelně přitažlivý.

Joshův příběh zná kdekdo: všichni lidé, které miloval, zmizeli z jeho života. Teď má sedmnáct roků a zůstal úplně sám. A když je vaše jméno synonymem pro smrt, lidi se s vámi moc nebaví. Až na Nastyu. Ta se naopak Joshe drží jako klíště a postupně se stává součástí každé stránky jeho života.

Táhne je to k sobě, jiskří to mezi nimi stále silněji. Ale zároveň se Josh začíná zamýšlet nad tím, jestli se někdy dozví všechna tajemství, která před ním Nastya skrývá. A vlastně ani sám neví, jestli se je dozvědět chce.

Proč jsem si knihu vybrala

Na Moře klidu jsem měla spadeno už pěkně dlouho. Z doporučení známých a díky vysokému hodnocení na Goodreads jsem usoudila, že Moře klidu nesmí chybět mezi knihami, které budu jednoho dne vlastnit. Anotace navíc slibovala strhující příběh, který si nesmíte nechat ujít... Proč ho tedy nevyzkoušet?

Něco málo k obálkám

Mare TranquillitatisThe Sea of Tranquility

Nakladatelství Domino se inspirovalo u anglického originálu a vytvořilo překrásnou obálku, která přesně pasuje k celé knize. Na ukázku tu máme i rumunskou obálku vlevo a jedno z éterických anglických vydání vpravo.

Hodnocení

sarah lemmon.Život umí být pěkně těžký. Své ví Nastya, která se po tragické nehodě rozhodne přestěhovat k tetě a začít nový život na nové škole, kde jí nikdo nezná. Pod rouškou mlčenlivosti se snaží držet si od těla všechny, kteří by se byť jen maličko zajímali o temnou minulost, kterou dívka nechala za sebou. V tu nejnepravděpodobnější chvíli se do života Nastyi přimotá Josh Bennett, kluk, který vše ztratil. Jsou jako dva magnety, které se neustále přitahují. Tajemství ale dokážou být krutá a nelítostná - a ani sám Josh neví, zda dokáže ustát zdrcující pravdu, kterou rozervaná Nastya tak důkladně skrývá...

Moře klidu je samostatně stojící kniha v žánru new adult z pera americké spisovatelky Katjy Millay. Autorka svůj příběh zasadila do reálného světa. Příběh je vyprávěn z pohledu obou hlavních hrdinů, Nastyi i Joshe, což příběh pěkně oživuje. Čtenář se tak dokáže daleko lépe ztotožnit s hrdiny a pochopit jejich chování. I přes závažné téma je kniha velmi čtivá a kapitoly ubíhají prakticky samy. Romantické scény jsou rovnoměrně vyváženy napínavými situacemi, ve kterých oba hrdinové a jejich rodiny řeší životní rozhodnutí. Největším plusem je bezesporu to, že kniha hodně působí na čtenářovy city a nutí jej prožívat těžké chvíle spolu s hlavními postavami.


It's okay.....its life
Nastya je velmi komplikovaná hlavní hrdinka, s kterou je velmi obtížné se ztotožnit. Díky komplikované minulosti a strašlivé nehodě se Nastya uzavřela hluboko do sebe a před reálným světem si nasadila jakousi "masku", která skrývá chaos uvnitř její mysli. Východiskem by mohlo být setkání s Joshem, kterému tragicky zahynula rodina a zůstal sám. 

Josh je prototyp hrdiny, kterého si zamiluje nejedna čtenářka. I přes své mouchy je to milující kluk, který se stará o své přátele a nebojí se za ně bojovat. Za zmínku stojí i postava Joshova kamaráda Drewa, který je jasným příkladem toho, že i přes špatnou pověst můžete mít dobré srdce. Všechny postavy jsou vyobrazeny velmi realisticky, což je jedna z mnoha výhod, které tato kniha nabízí. 

Ve svém žánru patří Moře klidu bezesporu k jedněm z nejlepších kousků. Kniha nabízí podmanivý příběh o lidském neštěstí a lásce, která může vzniknout na těch nejnepravděpodobnějších místech. Pokud hledáte realistický příběh o hrdinech, kteří se rozhodli vzdorovat nepřízni osudu, je Moře klidu to pravé ořechové pro vás.

Celkové hodnocení: 90 %

Děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete předobjednat ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky 

4 komentáře :

  1. Na knížku slyším zatím samou chválu, asi si ji časem přečtu ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem nečetla, ale asi si ji brzo přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Kolegyně v práce mi ji doporučila, tak jsem si našla recenze, mezi nimi i tu tvoji a začínám mít opravdu dojem, že kolegyně měla pravdu a já si knihu potřebuji přečíst :) Díky za recenzi! :)

    OdpovědětVymazat