neděle 24. listopadu 2013

Recenze - Andělé a démoni (audio)

Obálka produktuAnotace

V knize Andělé a démoni americký spisovatel Dan Brown poprvé představil postavu harvardského symbologa Roberta Langdona, který se později znovu objevuje ve světovém bestselleru Da Vinciho kód. Ve špičkovém švýcarském výzkumném ústavu CERN je nalezen brutálně zavražděný vědec. Langdon je povolán k případu rituální vraždy, k jejímuž objasnění může přispět díky svým znalostem v oborech kódů a šifrování a dějin tajných společností. Strhující drama jehož hlavní část se odehrává na půdě Vatikánu a během volby nového papeže.

Ilumináti vstali z mrtvých, aby se krutě pomstili svému odvěkému nenáviděnému nepříteli: katolické církvi. Ve vatikánské Sixtinské kapli se zatím shromáždili kardinálové, aby zvolili nového papeže. Odříznutí od vnějšího světa, jak velí tradice konkláve, nemají ani tušení, že kdesi v útrobách Vatikánu odtikává supermoderní časovaná bomba. Vědí jen to, že čtyři z nich v kapli neznámo proč chybí. Langdon a jeho krásná pomocnice, vědkyně Vittorie Vetrová, spojí síly, aby rozluštila prastarý systém symbolů tvořících po Římě tajnou stezku zasvěcení. Ta je má dovést do zapomenuté iluminátské lóže, v níž chtějí nalézt klíč k záchraně Svatého města. Každé odhalení ale vede k další záhadě a neviditelný nepřítel zatím vraždí jednoho kardinála za druhým...

 Proč jsem si knihu vybrala

V nedávné době vyšlo Brownovo Inferno, což mne nakoplo k tomu se konečně pustit do díla tohohle zajímavého autora. Slýchala jsem o něm už dříve, nikdy jsem ale nenašla pořádnou příležitost a čas se do jeho knih pustit.

Hodnocení
 
UntitledVe švýcarském výzkumném ústavu CERN je nalezeno tělo mrtvého vědce, který byl brutálně zavražděn. Po ohledání ostatků je nalezen podivný symbol, k jehož rozluštění je zapotřeba Roberta Langdona, věhlasného oxfordského symbologa. Následuje šokující zjištění - symbol patří Iluminátům, tajné osvícené společnosti, o jejíž existenci se už léta vedou spory. V téže chvíli ve Vatikánu umírá papež a brzy dojde k volbě nového. Ilumináti ale mají prsty ve všem - a tak je volba nového svatého otce ohrožena tikající bombou v útrobách Vatikánu. Dochází i k unesení několika kardinálů a jediným člověkem, který by mohl najít cestu k jejich osvobození, je právě Robert Langdon. Dokáže symbolog spolu se svou společnicí Vittorií unesené dřív, než se celý Řím stane svědkem krvavých jatek?

Andělé a démoni jsou první knihou v sérii o symbologovi Robertu Langdonovi z pera známého spisovatele Dana Browna. Autor do celého příběhu začlenil symboliku, která je pro jeho díla tolik typická. Použil k tomu právě hlavního hrdinu, který posluchače seznamuje s tajnými společnostmi, které nevědomky ovládaly lidstvo už od nepaměti. Už od první vraždy příběh nabírá na obrátkách a svižným tempem pokračuje až do samého konce, kde dochází k vyvrcholení.

Celou knihu namluvil Miroslav Táborský, jehož hlas nás provází už od první kapitoly. Dle mého názoru to pan Táborský zvládl vskutku bravurně - jeho mluva není nijak monotónní a skvěle pasuje k atmosféře příběhu. Vše správně dolaďuje zvuk zvonů a hodin, což navozuje tu správnou vatikánskou atmosféru.

UntitledI když audiokniha trvá pouhých 7 hodin a 19 minut, i tak se Danu Brownovi podařilo stvořit velkolepé dílo, které zaslouženě patří na první příčky knižních žebříčků. Velkým plusem jsou rozmanité a dobře napsané postavy, které se chovají velmi reálně a posluchač se s nimi lehce sžije. Ať už jde o samotného Roberta Langdona či jeho půvabnou společnici Victorii.

Tuto audioknihu bych doporučila především milovníkům napínavých a tajemných příběhů, kteří se nebojí spolu s hlavním hrdinou zabřednout do světa symbolů. Tato kniha namluvená sympatickým hlasem Miroslava Táborského vám přinese nezapomenutelný posluchačský zážitek.

Hodnocení: 85 %
 
Děkuji portálu audioteka.cz za poskytnutí recenzní audioknihy.
Tuto audioknihu můžete zakoupit přímo na stránkách e-shopu ZDE.

Něco málo o Danu Brownovi

Je synem středoškolského profesora matematiky a hudebnice. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, a r. 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Zajímá se o kryptografii. Jeho knihy se neustále pohybují mezi fikcí a skutečností a jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Dílo: Digitální pevnost (1997), Andělé a démoni (2000), Anatomie lži (2001), Da Vinciho kód (2003).

Něco málo o Miroslavu Táborském

Vystudoval fyziku na pedagogické fakultě a poté absolvoval DAMU. První angažmá získal v kladenském divadle, nyní působí v pražském Divadle v Dlouhé. Hrál v inscenacích například Goldbergovské variace, Garderobiér a nebo v Králi Learovi na Pražském hradě. V současnosti jej můžeme vidět např. ve hrách Soudné sestry, Běsi nebo Vějíř s broskvovými květy. Často pracuje ve filmu a natáčí i v zahraničí. Za výkon ve španělském filmu Dívka mých snů získal v roce 1999 Goyovu cenu v kategorii Objev roku. Z českých filmů jmenujme např. Černí baroni, Konec básníků v Čechách, Kolja, Lotrando a Zubejda, Tmavomodrý svět nebo Mazaný Filip.

Zdroje:
Anotace, obálka, info o autorech
Obrázky

1 komentář :

  1. Jednou, až budu mít čas a nebude přede mnou milion dalších knih, které mne zajímají více, si tuhle knihu přečtu. A nebo si ji také pořídim jako audioknihu a budu poslouchat. Od Browna jsem četla Širu a zaujala mne, opravdu hodně.
    Ale od té doby jsem ještě neměla příležitost se vrhnout na něco dalšího od něj a myslím, že nějakou dobu si ještě chvíli nenajdu. Ale docela mě to mrzí, jenže tu je tolik dalších knih...

    OdpovědětVymazat