neděle 4. května 2014

Recenze - První stříbrná kniha snů

První stříbrná kniha snů (Silber, #1)Oficiální anotace

Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. 
Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;)

Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…



Proč jsem si knihu vybrala

Autorku Kiersten Gierovou jsem si hodně oblíbila už u Drahokamů. A Silber byla jasnou volbou. Hlavně díky tématu, které se v knize probíralo - sny. Já miluju sny. A navíc ta obálka... Mhmmm...

Něco málo k obálkám

Silver (Trilogia dei sogni, #1)Silber: Het eerste boek der dromen (Silber, #1)

Nakladatelství CooBoo se rozhodlo ponechat oficiální obálku, což byla trefa do černého. Obálka se nese v podobném duchu jako Drahokamy a abych se přiznala, tak mě obálka Silber doopravdy okouzlila. Na první pohled sice vypadá trochu dětsky, ale čert to vem. Je prostě kouzelná. Pokud jde o italskou verzi, tak není vůbec špatná - je tam motiv snových dveří, což je jedině plus. Holandská obálka vpravo mne už tak nezaujala. Nejsem prostě fanoušek růžové.

Hodnocení


colorful door | Tumblr
Liv Silberová si v posledních pár letech už zvykla na to, že se spolu se svou mladší sestrou, pejskem, chůvou a přelétavou matkou neustále stěhují. Noví spolužáci, nové začátky. Stejně tomu je i tentokrát - tentokrát v londýnské metropoli, Londýně. Liv si už od mala ráda hrála na detektiva, a proto pro ní nová situace bude tím pravým ořechovým. Poté, co se ve snu objeví na hřbitově a stane se nevědomky účastníkem tajemného démonického rituálu, se vše změní. V nové škole navíc potká 4 tajemné sexy kluky, které potkala i ve snu. Jak si dokáže vždy racionální Liv poradit s tajemstvím, které skrývají její sny? A jakou úlohu v nich hrají oni tajemní mládenci? 

První stříbrná kniha snů je prvním dílem nové série Silber z pera německé autorky Kiersten Gierové, která je známá především díky své trilogii Drahokamy, která u nás vyšla u nakladatelství CooBoo. I v této knize se promítl autorčin osobitý styl psaní. Příběh s nadpřirozenými prvky doprovází i nějaká ta love story, která ale není až tolik patrná. Hlavní důraz je kladen především na sny. Myslím, že autorka využití tohoto tématu zvládla velmi bravurně. Nechybí ani pořádná akce, která je okořeněná vtipnými a ironickými poznámkami hlavní hrdinky. Kniha je velmi čtivá a dynamická, během jednoho odpoledne jí budete mít určitě přečtenou. 


O koníčku jménem Taylor Lautner neřekla ani slovo, ona sama si totiž předminulý rok vyvěsila jeho plakát. Na vnitřní stranu dveří u skříně. Údajně jí vlci připadají rozkošní.

Velkým plusem jsou samotní hrdinové. Hlavní hrdinka Liv je sympaťačka, která si vás získá už od první stránky. Není to žádný prototyp dokonalé krásky, kterou musí kluci obdivovat. Liv je ironická, sebekritická, občas trochu nešikovná a hlavně zvídavá - což jí občas dostává do komických situací. Nudit se s ní rozhodně nebudete. Autorka si pohrála i s dalšími postavami. Máme tu 4 dokonalé kluky, každý z nich je úplně jiný. Tedy, dokonalé na první pohled. Arthur, podobný andělovi; Henry, tajemný rošťák; Jasper, Casanova; Grayson, správňák. Najdou se tu samozřejmě i postavy, které si prostě neoblíbíte. A tak to má být. Aspoň není nuda. 

Fuck Everything And Society | via TumblrA co na První stříbrnou knihu snů říkám ? Už od samého začátku jsem věděla, že je tohle přesně "ta" kniha, která mi pomůže zbavit se čtecího bloku. Hlavní hrdinka byla naprosto skvělá a moc se mi líbily její ironické poznámky a trefná pojmenování dalších postav. Miluji sny, takže jsem byla celkem zvědavá, jak se s tímto tématem autorka popere. Bála jsem se zbytečně. Zaplesalo i moje dívčí srdíčko toužící po nějaké té romantice. Ach, sweet Henry. 

První stříbrnou knihu snů bych doporučila všem milovníkům tajuplných příběhů, kteří se rádi zasmějí. S hlavní hrdinkou se rozhodně nudit nebudete. Pokud jste tedy také takoví malí detektivové, vydejte se na průzkum spolu s Liv Silberovou. Uvidíme, kdo rozlouskne záhadu tajemné démonické knihy jako první :) 

Celkové hodnocení:  88 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize můžete zjistit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky
Ukázka

4 komentáře :

  1. Hodně jsem o knize četla, a těším se až se mi dostane do rukou :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jedině Sweet Stephen Ven!! :D :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji doma, už se jí ne,ůžu dočkat! :)

    OdpovědětVymazat
  4. I'm thrilled to have come across your insightful article on sustainable business growth strategies. Your emphasis on innovation as a cornerstone for success truly resonates with me. In today's rapidly evolving business landscape, staying ahead of the curve is not just an advantage – it's a necessity. read more

    OdpovědětVymazat