neděle 3. srpna 2014

Recenze - Anglická dívka

Anglická dívka (Gabriel Allon, #13)Oficiální anotace

Když jste britský ministerský předseda, může váš milostný poměr zásadně ovlivnit běh světa.

Gabriel Allon už ani nepočítá, kolik má na svém agentském kontě tajných misí. Doufá, že léta strávená v Mossadu jsou už minulostí, a tak se přestěhoval do Izraele, kde tráví poklidné dny se svou ženou.

Pak ale nastane to, čeho se v skrytu duše obával: s žádostí o diskrétní pomoc se na něj obrátí starý přítel z britské MI6. Je zapotřebí co nejdříve najít Madeline Hartovou, mladou hvězdu na britském politickém nebi – a milenku ministerského předsedy.

Zmizela beze stopy během dovolené na Korsice a její únosci vznesli nehorázný požadavek: buď britský premiér do deseti dnů vykoná, oč jej požádali, anebo Madeline brutálně zavraždí. Takovýto skandál pochopitelně nemůže žádný politik ustát... Otázkou zůstává, jestli bude Gabriel Allon dostatečně rychlý, aby únoscům jejich krvavý plán překazil.


Proč jsem si knihu vybrala

Získal si mne už předchozí díl Gabriela Allona. Na detektivky obyčejně sice moc nejsem, ale Daniel Silva mne velmi příjemně překvapil. Líbí se mi detektivní prvky spojené s izraelskou rozvědkou, a tak bylo jasné, že se pustím i do dalšího dílu, který bych si nenechala ujít. 

Něco málo k obálkám

The English Girl (Gabriel Allon, #13)The English Girl

Ze všech přítomných obálek se mi ta naše líbí nejvíc. Ať už barvou, či námětem. Lví klepadlo se skvěle hodí k atmosféře celé knihy, která se částečně odehrává i na Downing Street. Rudý originál se pak blíží tomu našemu, ale moc mi tam nesedí ta barva. Zeleným Londýnem také nikdo nic nezkazí.

The English GirlA Rapariga Inglesa (Gabriel Allon #13)

Následující dva zástupci se k samotné knize také perfektně hodí - každý z nich odráží jeden dějový aspekt. Víc se mi asi líbí Kreml. Mám totiž ráda Rusko.

Hodnocení

Downing street.
Britský ministerský předseda je důležitou osobností Spojeného království. Proto by mohl jediný románek tohoto význačného muže stát ministerské křeslo. Po unesení Madeline Hartové, nadějné političky, která je navíc ministrovou milenkou, stojí Velká Británie na tenkém ledě. Předseda musí zaplatit nebo Madeline zmizí z povrchu zemského a jeho tajemství se stane věcí veřejnosti. Jediný, kdo by mohl pomoci, je ostřílený zabiják Gabriel Allon, který má na svém kontě nepřeberné množství úspěšných misí. Dokáže jeden izraelský agent najít ztracenou dívku, která by mohla být úplně kdekoliv a zachránit ji před krvavým koncem?

Anglická dívka je třináctým dílem ze série Gabriel Allon z pera Daniela Silvy. I v tomto díle sledujeme osud Gabriela Allona, vysloužilého agenta a zabijáka z izraelského Ústavu. Na bezmála 500 stránkách autor opět potvrdil své spisovatelské umění - už od začátku je děj napínavý a nepředvídatelný. Nic není takové, jak se zdá. Vyřešení jednoho problému vede k několika dalším. Děj je zasazen hned do několika destinací, což je jedno velké plus. Čtenáře tak neukolébá jednotvárnost příběhu. Na vlastní kůži bude moci okusit marseillské podsvětí či mrazivost ruského Petrohradu.

Náhle si uvědomil, že poslední věc, po které teď touží, je odejít z Jeruzaléma a pátrat po dívce, kterou nezná.

Hlavním hrdinou je Gabriel Allon, elitní zabiják a agent v izraelských službách. Příležitostný milovník umění a restaurátor. I v tomto díle máme možnost Gabriela poznat z úplně nové stránky. Daniel Silva svého Allona vykreslil velmi realisticky, stejně jako ostatní postavy. Setkáváme se s dalšími starými známými jako Uzi Navot, Shamron či Gabrielova manželka Chiara. Mimo tyto izraelské konstanty okusíme i něco z anglické půdy - ať už je to sám ministerský předseda či jeho poskoci.

MoscowA jaké jsou moje dojmy z této knihy? I přesto, že jsem nečetla všechny díly této rozsáhlé série, neměla jsem problém se v knize zorientovat, což je určitě velké plus. Autor tu oživil i některé události z Allonova života, o kterých se zmiňoval v předchozích dílech, takže jsem se chytala. Pokud jde o zápletku, tak tu Silva zvládl na výbornou. Prakticky až do konce jsem netušila, jak kniha dopadne a kdo je pravým viníkem. Jako velké plus bych uvedla Allonovu restaurátorskou stránku. Mám ráda umění a scény s obrazy byly příjemným odlehčením.

Anglickou dívku bych doporučila všem milovníkům detektivních příběhů, kteří si chtějí užít akci a nebojí se vyzkoušet něco nového. Chcete zasvěcení do toho, jak to funguje u izraelské rozvědky a v podsvětí? Pak je tahle kniha to pravé ořechové pro vás.

Celkové hodnocení: 92 %

Děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat