pondělí 2. února 2015

Recenze - Nebe je všude

Nebe je všudeOficiální anotace

Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje – poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska. 



Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.

Proč jsem si knihu vybrala

Nebe jsem si chtěla přečíst už strašně dlouho, měla jsem ji v to-read snad už dva roky. Proto jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že vyjde i u nás. Autorku znám především díky její novince I'll give you the sun, kterou mám také v plánu. A tak jsem se do Nebe vrhla po hlavě s poměrně vysokým očekáváním. I když jsem ani nevěděla, o čem ta kniha vlastně je.

Trailer




Něco málo k obálkám

The Sky is EverywhereThe Sky is Everywhere

Nejprve k naší obálce - ze začátku jsem z ní nebyla vůbec nadšená. Ne, že by nebyla špatná, ale měla jsem jiné favority. Postupem času jsem si ale zvykla,  a teď se mi dokonce moc líbí. Změna, huh? Pokud jde o další obálky, mým favoritem je ta vlevo. Ta vpravo není špatná, ale moc se mi nelíbí ta kombinace barvy a růžiček. Nejsem velký fanda růží.

The Sky is EverywhereThe sky is everywhere

Ta vlevo ladí ke stylu I'll give you sun. A proč by ne, je pěkně barevná. Zato ta vpravo... zamilovala jsem se. Možná to vypadá jako klišé, ale prostě ♥

Hodnocení

UntitledLennie Walkerová je knihomolka a velmi nadaná klarinetistka, která vždy stála ve stínu své starší sestry, kterou celým srdcem milovala. Bailey je ale mrtvá a Lennie nezbývá, než se s tím smířit. To ale není tak snadné - smutek je pořád příliš velký a zdá se, že jediným východiskem se pro ní stane podpora bývalého přítele její sestry, Tobyho. Ve škole se zároveň objevuje nový student z Francie, Joe Fontaine, který je jako velké zářící slunce plné optimismu. Lennie je zmatená - je v pořádku myslet na kluky po tom, co zemřela její sestra? Jak může její život pokračovat, když je Bailey mrtvá?

Nebe je všude je samostatně stojící román z pera Jandy Nelsonové (autorka I'll give you the sun). Samotný příběh je velmi zvláštní. Vypravěčkou je samotná hlavní hrdinka. Vše doplňují doprovodné ilustrace v podobě různých papírků a dalších věcí, které posloužily víceméně jako vzkazy či deníček. V první řadě je dobré vědět, že se jedná o příběh ze života, tudíž tu nehledejte žádné paranormální prvky. Je to citlivý a srdceryvný příběh o tom, jak se obyčejná teenagerka vyrovnává se ztrátou své starší sestry. Autorka má velmi osobitý styl psaní, který možná nesedne úplně každému. Ze začátku se příběh lehce táhne, vše ale vynahradí druhá polovina knihy. Je to jako kouzlo - říkáte si, co to proboha čtete a najednou Lumos! - vše dává smysl a vy Nebe milujete.

Chci, aby se Bails válela po posteli a četla. Chci si s ní povídat o Joeovi, chci jí zahrát tu píseň. Chci svou sestru. Chci hodit na Boha celý barák.

Marta Maia Fotografia | via FacebookA jak dopadly postavy? Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá Lennie. Na první pohled dívka jako každá jiná - knihomolka s vášní pro klarinet. Osobně mi přišlo, že právě u Lennie došlo během knihy poměrně dospěla a trochu změnila uvažování. Na jednu stranu mě neuvěřitelně iritovala její citová nevyrovnanost, ale kdo by se jí vlastně divil. Její mrtvá sestra Bailey pro ni byla vším, celým vesmírem, který se zhroutil. A i když jsem její chování občas neschvalovala, vlastně jsem si ji oblíbila.

Velký prostor tu má i Bailey, která stále žije ve vzpomínkách. Samostatnou kapitolou je kytarista Joe Fontaine, který neustále srší optimismem. Ze začátku protivný stalker, ke konci osoba, do které bych se asi taky zamilovala. A Toby, Baileyin bývalý přítel, kterého Lennie neustále přitahuje? To je hádanka sama o sobě.

A jaké byly moje osobní dojmy ze čtení této zvláštní tragikomické knihy? Od Nebe jsem měla jistá očekávání (i když... jak můžete mít očekávání, když si ani nepřečtete anotaci?), tudíž jsem byla vážně zvědavá, co autorka vymyslí. Ze začátku mi přišel příběh plytký, hlavní hrdinka na hlavu a Joe Fontaine prostě šílený... Ale ta kniha má v sobě kouzlo. Čtete, čtete a bum! Milujete jí! Velkým plusem jsou rozhodně super ilustrace, které jsem milovala. A způsob, jakým hrdinka přemýšlí a vyrovnává se se ztrátou... V mnohém mi to připomnělo mě. Bylo to citlivé a syrové... dokonce jsem ke konci uronila i pár slz. Z velké části je to i příběh o velké lásce... já jsem ale spíše vnímala tu sesterskou linii než tohle.

Nebe je všude bych doporučila všem čtenářům, kteří mají rádi citlivé příběhy ze života o tom, jaké je to ztratit někoho blízkého. A samozřejmě všem romantickým duším, protože Joe Fontaine je láska sama.

Celkové hodnocení:  82 %

Děkuj nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku. 
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. S tím házením baráku to není špatný nápad. Asi to taky začnu používat :D
    Taky nejsem z té české obálky moc nadšená, daleko hezčí je originál :)) Příběh vypadá zajímavě, téma mi přijde už docela ohrané, no jsem zvědavá :))

    OdpovědětVymazat