čtvrtek 17. listopadu 2016

Recenze - Doctor Who: Roj hrůzy

Doctor Who: Roj hrůzyOficiální anotace

Gabby Nicholsová právě ukládá svého syna do postele, když vtom zaslechne volání dcery. „Maminko, mám v pokoji tatíka dlouhonožku!“ A pak začnou výkřiky…

Alan Travers míří domů z hospody a něco mu hrábne do obličeje – pavučina. Ze stínů se vyvalí cosi obrovského a smrtícího…

Kevin Alperton je na cestě do školy, když vtom ho napadne komár. Veliký komár.
Věci naberou rychlého spádu.

Doktora ale nezaujal ani mrtvý muž zamotaný v obří pavučině, ani zkomolené vzpomínky starého muže. Starosti mu dělají spíš roje zmutovaného hmyzu.

Když je vesnice odříznuta od vnějšího světa a s hemžícím se hmyzem začíná jít vážně o krk, je Doktorovi jasné, že tu není v bezpečí nikdo. Ledaže by se mu podařilo rozluštit podivné znaky vyryté v prastarém kamenném kruhu a objasnit záhadu sahající až do druhé světové války.

Proč jsem si knihu vybrala?

Příběhy ze světa Doctora Who čtu pravidelně a jedním dechem. Seriál jsem si zamilovala, a tak mi nesměl v knihovně chybět ani Roj hrůzy, který sliboval zajímavou podívanou. I když Dvanáctku moc nemusím, byla jsem zvědavá.

Něco málo k obálce

Obálka Roje hrůzy se mi oproti ostatním obálkám z této sérii líbí moc. Hlavně to barevné sladění. Dokonalé. V knihovničce vypadá moc pěkně.

Hodnocení

“Of course it’s always horrifying to see yourself…One is always slightly disappointed- I think I’m much better looking than that.” Peter Capaldi, on not liking to watch himself in Doctor Who: Doktor je zpět i se svou společnicí Clarou a modrou budkou přezdívanou TARDIS. Hmyz dokáže být pěkně nepříjemný, co se ale stane, když zmutuje do obřích rozměrů a začne útočit na obyvatele vesnice, která brzy ztratí přístup k venkovnímu světu a obyvatelé jsou drženi jako rukojmí? Obří komáři, pavouči, nezdolné sítě... Je v tom cosi mimozemského. A co by to bylo za případ, kdyby se tu neobjevil právě Doktor, který se v podobných věcech vyzná. Dokáže Pán časů se svou věrnou společnicí rozluštit tajemství pavučin a zasáhnout, než bude příliš pozdě a invaze bude kompletní?

Roj hrůzy je padesátým devátým dílem ze série krátkých příběhů prostředí kultovního seriálu Doctor Who (česky Pán času) z pera Mika Tuckera. Z větší části se odehrává v současnosti v jihovýchodní Anglii - planeta Země, v té menší pak v minulosti tamtéž. Příběh se nese v podobném duchu jako všechny další příběhy z prostředí DW, stejně jako epizody - hlavní protagonista Doktor, který je Pánem času z planety Gallifrey, se se svou lodí TARDIS vydává na dobrodružství, během kterého musí vyřešit zapeklitý problém, který se většinou týká mimozemské invaze. Roj hrůzy s sebou přinesl tentokrát hmyzáky ve všěch různých velikostech, kteří terorizují malou vesničku a zabíjejí tamní obyvatele. Těmto příběhům se nedá vytknout ani v nejmenším to, že by se špatně četly. Všechny mají spád, rychle ubíhají (stejně jako epizody seriálu) a jsou velmi čtivé. Ve vzduchu zde visí narážky na seriál a ostatní vedlejší postavy, které zde přímo nevystupují. Knihu bych moc nedoporučovala těm, kdo nemají rádi hmyz. Vážně ne.

Brouk číhající mezi stromy byl gigantický. Velký alespoň jako automobil. Plukovník si nemohl pomoct a uchechtl se. "Zatracený volkswagen brouk."

Doctor Who 9x10 Face The Raven Promo Pic I'm going to miss her so much :( :(:
Hlavním protagonistou je jak jinak postava Doktora, ztepilého Pána času, který cestuje v čase a prostoru ve své vesmírné lodi TARDIS. V případě Roje hrůzy se jedná o dvanáctou regeneraci, kterou v seriálu ztvárnil Peter Capaldi. Jeho společnicí je opět mladá učitelka Clara Oswaldová, která v tomto díle hraje poměrně velkou roli. Její ostrovtip a statečnost jsou jedna z věcí, která Doktora vždy zachrání. I když je Pán času velice inteligentní a dokáže prakticky cokoliv, bez svých společníků by byl nadobro ztracený. Je vidět, že Mike Tucker seriál velmi dobře zná. Velmi zajímavá mi přišla i koncepce mimozemských bytostí, které v tomto dílku využil. Je škoda, že jsem se o domovské planetě nedozvěděla víc, ale to by kniha asi musela mít tak o sto stran víc, abych byla spokojená.

A jaké jsou mé dojmy z téhle jednohubky? Nejspíš by se mi líbila i v případě, že by stála za nic. Seriál naprosto zbožňuji, tudíž je jasné, že se mi líbí i knihy. Oproti ostatním příběhům z prostředí Doktora se mi Roj líbil o trochu méně, jelikož nejsem velkým fanouškem hmyzu, a hlavně pavouků (i komárů), tudíž mne některé pasáže trochu děsily. I tak se ale jednalo o skvělou jednohubku, u které jsem se pobavila a s napětím čekala, co se stane. Narážky na druhou světovou válku byly skvělé, stejně jako domovská planeta mimozemských tvorů, kteří tu vystupovali. Jsem celkem ráda, že tenhle příběh zůstal pouze na stránkách knihy, v seriálu bych hmyzouny fakt nesnesla.

Roj hrůzy bych doporučila všem milovníkům seriálu, kteří hledají něco rychlého a napínavého na jedno odpoledne.

Celkové hodnocení: 3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat