úterý 27. prosince 2016

Proč mě tak baví být někým jiným || Já & Roleplay



Nad sepsáním tohohle článku jsem přemýšlela už nějakou dobu. Jelikož jsem už pár článků do rubriky o svých koníčcích psala, rozhodla jsem se věnovat prostor i roleplayi, který je součástí mého života už hodnou řádku let (v psané formě na počítači tak cca 10 let, action live pak už někde od základní školy).

Určitě se mezi vámi najde celá řada takových, kteří netuší, co si pod pojmem roleplay (zkratka RP) vůbec představit. Zjednodušeně jde o to, že se vžíváte do nějaké postavy (ať už vlastní nebo dávno vytvořené) a s ostatními hráči tvoříte příběh. Přirovnala bych to k psaní příběhu, jen jste tu přímo v roli postav a píšete s ostatními, ne sami. Obecně bych RP rozdělila na dva druhy: virtuální (probíhá přes různé RP servery, zkrátka přes internet) a naživo (hráči mají určené role a příběh probíhá v reálném světě, naživo).

Aby toho nebylo málo, přidám nějakou tu oficiálnější definici:

Roleplay (často zkracováno na RP) je odvozeno (resp. počeštěno) z angličtiny, kde role angl. role (úloha), play angl. hrát, tedy roleplay = hraní role. Přesně toto také označuje - situaci kdy jedinec, označovaný jako roleplayer (player angl. hráč), přebírá více či méně jasně definovanou roli. 

Tato role může být zcela libovolná - prodavač v obchodě, mluvící zvíře, mág v hrdinské sáze atd., tato identita se pak označuje jako postava (roleplayer pak hraje postavu).
Jak vlastně roleplay probíhá - buď roleplayer přímo realizuje chovaní postavy (podobně jako herec v divadle) nebo popisuje jak se jeho postava chová (Moje postava teď otevře dveře a přivítá zákazníka slovy "Dobrý den, jak vám mohu pomoci?"). Obdobně reagují eventuální další roleplayeři (například v roli zákazníka popíše své přání).

Proč zrovna roleplay?

Skoro jako každý knihomol, i já ráda utíkám do fantazie, abych mohla trávit čas s fiktivními postavami. Kouzlo roleplaye jsem objevila zhruba před 12 lety, kdy jsme si s kamarádkou na blogu založily naši první hru. Chtěly jsme utéct od každodenní reality a stát se někým jiným. Milovaly jsme fantasy, a tak jsme stvořily fantasy svět s nějakým tím příběhem. V té době byly mé spisovatelské schopnosti někde na úrovni nula, takže podle toho i vypadala naše hra. Co bylo ale hlavní - bavily jsme se. Dokázaly jsme se vcítit do vymyšlených postav a reagovat tak, jak by reagovaly ony.

Výsledek obrázku pro roleplay meme

To je jedno z největších kouzel, které RP skrývá. Alespoň pro mě. Následně jsme objevily, že existují i nějaké RP servery, které sjednocují lidi s podobným zájmem. Měla jsem tak šanci poznat nové lidi a pořádně si zahrát. RP je skvělé i pro ty, kteří milují různé fandomy. Máte rádi Harryho Pottera? Existuje milion RP, kde si můžete vytvořit vlastní postavu a chodit tak do Školy čar a kouzel osobně. Ulítáváte na anime? Žádný problém. I vy se můžete stát obětí Kiry nebo ninjou z Listové vesnice. Není ani problém stát se jednou z postav. I tak to jde.

RP je skvělé i na procvičení cizích jazyků. Osobně mám RP v angličtině daleko raději. Poznám nové lidi a mimo dobu, kdy hrajeme, se navzájem i poznáváme. Navíc máte daleko větší možnosti než v češtině (ne, že bych je zatracovala!).

Kde se dá roleplayovat?

Dále bych se zaměřila na servery, které mám ozkoušené a na kterých se dají najít kvalitní roleplayeři (když máte štěstí).

Za české zástupce bych vybrala jednoznačně web Andor.cz, který funguje na principu Dračího doupěte (pokud znáte). Pokud ne, tak nevadí. Vytvoříte si profil a následně si můžete vytvořit postavu podle svého. Sepíšete jí životopis, dáte ikonku. V nabídce pak máte řadu dobrodružství, do kterých se můžete přihlásit (tematicky je tu naprosto vše, i mé milované Harry Potter jeskyně). Na Andoru jsem už 11 let a vážně si nemůžu stěžovat.


Pokud se rozhodnete to vyzkoušet, dejte mi vědět. Osobně bych doporučila jeskyni Bradavice tak trochu jinak, kterou spoluvede moje dobrá kamarádka a v které mám i sama postavu. Jde o každodenní život v Bradavicích v době, kdy se v ní sice objevují hlavní hrdinové jako Harry, ale jsou ročník pod vámi a nehrajou tu žádnou důležitou roli, pouze jsou zpestřením. Spolu se svými spolužáky chodíte na hodiny, prožíváte každodenní život, vztahy... Pokud jste tedy fanoušky Harryho Pottera a máte chuť si zahrát, tak přijďte (klidně mi napište a já vám poradím). Aktivní hráči by se nám celkem hodili.


Další weby jsou už pro zájemce v cizím jazyce. Pokud si chcete zahrát jednorázově, pak je skvělým místem web Shamchat.com, kde jen napíšete jméno postavy, kterou chcete být a tag, pod kterým budete hledat hráče (Pokud hledáte někoho na Potter RP, pak napíšete #harrypotter a podobně). Pokud budete mít zájem, můžete se s daným hráčem i domluvit na pravidelnější RP přes jinou platformu v soukromí (třeba Skype, FB nebo e-mail). Na Shamchatu jsem si našla pár skvělých přátel a pokud byste mě tam v nejbližší době hledali, rpuju tam pod tagem Danganronpa jako Sonia Nevermind. Je třeba počítat i časovými zónami, nejvíce lidí je tam v noci našeho času).


Roleplay existuje i na Twitteru. Osobně s ním moc velkou zkušenost nemám a moc často jej nevyužívám, ale rozhodně jej nezavrhuji. Chyba. V současné době, kdy jsem se rozhodla tenhle článek dopsat, jsem na Twitteru pečená vařená. Jsem tam součástí Kuroshitsuji RP hned za čtyři postavy (loutkaře, úchylného barona, tygra a jedno OC). RPovat se tam dá pomocí klasických tweetů nebo v soukromí pomocí soukromých zpráv. Není to sice tak pohodlné jako třeba chatzy, kde se hraje daleko lépe, ale když si na Twitter zvyknete, budete spokojení. Ve většině fandomů je tam navíc velká škála roleplayerů. Naposledy jsem tam našla třeba versum Pekelných strojů od Cassie Clare nebo Nástroje smrti.


Nakonec bych zmínila stránku, která je sice dost na pováženou, ale na druhou stranu jsem si tam našla své nejlepší RP kamarády (sice už teď nerpujeme, ale bavíme se pořád). Jde o karetní hru Cards against Humanity, kde se nějak pojmenujete a hrajete. Je to spíš 18+ a narazit tam na svůj fandom je hodně těžké, ale v poslední době se tam hodně rozjel Undertale, Black Butler, Hetalia, Tokyo Ghoul nebo Attack on Titan. Hráči tam sice chodí hrát CaH, ale v chatu se rozjelo i RP a není problém se s někým domluvit na hraní někde mimo CaH.


Za koho roleplayuji nejraději?


Jsem fanynkou hned několika fandomů, což se odráží i na počtu postav, za které hraju. Moc ráda se vžívám do postav, které už někdo vytvořil a snažím se co nejvěrněji zachytit, jak by se asi chovali. Jsem i fanouškem vlastních charakterů (tzv. OC), ale originály u mě jasně vedou.

Výsledek obrázku pro drocell keinz gif
Drocell

Nejdéle roleplayuji postavy z anime/mangy Kurosthisuji (Black Butler). Mou hlavní postavou je loutkař Drocell Keinz, kterého jste u mě na blogu určitě viděli. Nemám problém s hraním mužské postavy, díky tomu jsem se naučila spoustu věcí o opačném pohlaví (gay sex nevyjímaje). Drocell je úžasný a nedoceněný charakter. Jeho zvrácenost je přímo to pravé pro mě. Dro je moje srdeční záležitost. Už asi navždy budu Dro. Jako Dro jsem na Twitteru, CaH a občas se s ním objevím i na Shamchatu (navíc píšu i povídku z jeho pohledu). Z univerza Kuroshitsuji mám pak ještě další tři postavy - barona Kelvina (z Book of Circus), tygřici Betty (z Book of Circus) a moji vlastní OC Deirdre Mandalay (sestra Drocella). A jako bonus pak egyptského démona Sobeka Iteru, který nejradši svádí ostatní a pojídá děti.


Nějakou dobu jsem byla součástí Skype RP na motivy Attack on Titan (Shingeki no Kyojin), kde jsem hrála Jeana Kirsteina. Vzpomínám na ty doby ráda, jelikož jsme měli v tými i nějaké Australany a zvykla jsem si i na přezdívku Horse Face. Jednu dobu jsem rpovala i v Bleach brůžu, coby Arrancar Grimmjow Jeagerjaquez (klučičí postavy mě prostě baví!).

Gundham, Sonia a Four Dark Devas of Destruction (křečci)

Mou nejnovější fandom posedlostí je hra/anime Danganronpa, ve které jsem totálně propadla postavě princezny Sonii Nevermind. Tuhle blonďatou krásku rpuju z jediného důvodu - miluju oba její love interesty a nikdy se nenabažím roleplayů s Gundhamem Tanakou či Kazuichim Sodou. Když mám náladu, hraju i za Gundhama, který má ty nejroztomilejší křečky na světě.

Deirdre Airimoy

K srdci mi přirostla i moje jediná postava z českého serveru, OC zmijozelská studentka, Deirdre Airimoy. Deirdre je komplikovaná osobnost s manipulativním a násilnickým otcem, který ji v dětství týral a donutil jí stát se prvotřídní rasistkou, co nenávidí mudlorozené a osoby rozdílné barvy pleti. Hrát Dee je velká výzva, kterou si ale užívám naplno.

Four Dark Devas of Destruction

Speciální místo v mém srdci mají postavy, které nejsou tak úplně lidé. Jako první jsou to Gundhamovi křečci z Danganronpy, Four Dark Devas of Destruction, s kterými trollím lidi na Shamchatu (hrát křečky je fakt výzva!). Jmenovitě třeba jejich setkání s Jehovovým svědkem ZDE. Jako další je můj OC charakter, alien horse Kizzorse, který pochází z planety Kizzorland a který rád zvrací (projev náklonosti a pozdrav na domovské planetě), pojídá lidi a rád se s nimi fusuje (spojuje). Neptejte se. Nepochopili byste.

Kizzorse

A co vy? 
Máte nějaké zkušenosti s roleplayem?

Žádné komentáře :

Okomentovat